Nina Táborská Rôzne

Čo čaká Kolibu? Podľa Inštitútu pre rozvoj Bratislavského kraja výstavba v rozpore so zákonom aj územným plánom

Na Kolibe sa v areáli bývalých filmových ateliérov pripravuje nová výstavba. Pribudnúť má celkovo 117 dvoj a trojizbových bytov. Hotové by mali byť už o dva roky. Podľa Inštitútu pre rozvoj Bratislavského kraja je však výstavba v rozpore so zákonom a územným plánom.

Ilustračný obrázok k článku Čo čaká Kolibu? Podľa Inštitútu pre rozvoj Bratislavského kraja výstavba v rozpore so zákonom aj územným plánom
Zdroj: Dnes24.sk

Bratislava24.sk o tom informoval Miroslav Dragun, riaditeľ Inštitút pre rozvoj Bratislavského kraja. Investorom plánovanej výstavby je spoločnosť Štúdio Koliba, a.s.

K navrhovanej výstavbe vydalo Hlavné mesto SR Bratislava ešte za bývalého primátora Milana Ftáčnika súhlasné záväzné stanovisko, podľa názoru IRBK ale v rozpore s platným územným plánom. Preto sa Inštitút obrátili na Krajskú prokuratúru s podnetom na preskúmanie zákonnosti vydaného stanoviska a jeho následné zrušenie.

Investor plánuje na Kolibe postaviť 117 bytov dvojizbových a trojizbových bytov, súčasťou ktorých má byť aj 230 parkovacích miest. Pôjde o tri bytovky a jeden polyfunkčný dom na celkovej rozlohe 12 844 štvorcových metrov. Náklady na výstavbu odhadujú na 13-miliónov eur.

V rozpore s územným plánom?

Podľa územného plánu Hlavného mesta SR Bratislavy je územie budúcej výstavby stabilizovaným územím občianskej vybavenosti. Územný plán v takomto stabilizovanom území predpokladá mieru stavebných zásahov prevažne formou dostavieb, prístavieb, nadstavieb, prestavieb a novostavieb, pričom sa zásadne nemení charakter stabilizovaného územia.

Podiel funkcie bývania nesmie prekročiť 30 percent z celkových podlažných plôch nadzemnej časti zástavby. Podľa projektu investora tu majú vyrásť tri bytové objekty s 2-mi podzemnými, 3-mi nadzemnými a jedným ustúpeným podlažím, ako aj jeden polyfunkčný objekt s 1-ným podzemným, 3-mi nadzemnými a jedným ustúpeným podlažím.„Podiel bývania v budúcej výstavbe prekročí o spomínaných 30 percent, ktoré povoľuje územný plán,“ hovorí Dragun.

„Tvrdiť, že sa takouto rozsiahlou výstavbou nezmení charakteristický obraz Koliby a dôjde zvýšeniu kvality prostredia je výsmechom obyvateľom Koliby,“ dodáva.

Podľa zistení IRBK sa pripravuje urbanistická štúdia zóny Koliba -Brečtanová, podľa ktorej v budúcnosti príde k ďalšej rozsiahlej výstavbe v tomto území a celé územie ateliérov Koliba sa má zmeniť na funkciu bývania.

Priestor na vyjadrenie sa dostala aj druhá strana. Na stanovisko investora však stále čakáme.

Foto: Zámer EIA / EKOJET, s.r.o

Výstavba: Areál Koliba
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM