Správy Samospráva

Čo bude so Staromestskou galériou? Mestská časť má vznešené predstavy

Staré Mesto ani na ďalší pokus nenašlo nájomcu priestorov Staromestskej galérie v Zichyho paláci na Ventúrskej ulici.

Ilustračný obrázok k článku Čo bude so Staromestskou galériou? Mestská časť má vznešené predstavy
Zdroj: Bratislava - Staré Mesto

Staré Mesto vyhlásilo koncom minulého roka verejnú obchodnú súťaž na prenájom Staromestskej galérie. Nevyšiel z nej však žiadne víťaz. Vyplýva to z výsledkov súťaže, ktoré mestská časť zverejnila na svojej webovej stránke.

Výstavy aj vzdelávanie

„Najvhodnejší návrh na uzatvorenie zmluvy o nájme nebytových priestorov v obchodnej verejnej súťaži nebol daný z dôvodu, že ani jeden súťažný návrh nesplnil podmienky pre postúpenie do druhého kola obchodnej verejnej súťaže pre nedostatočné bodové hodnotenie v prvom kole súťaže,“ konštatuje mestská časť.

Účelom nájmu bolo zriadenie galérie umenia, ktorá bude zahŕňať viaceré činnosti, respektíve spĺňať viaceré požadované kritériá. Figurovala medzi nimi výstavná činnosť, sprievodné programy k výstavám, ako komentované prehliadky, krsty katalógov či diskusie a iné akcie naviazané na aktuálne výstavy, ako aj rôzne kultúrne a vzdelávacie aktivity. Minimálne nájomné bolo stanovené na tri eurá za meter štvorcový na mesiac.

„Máme záujem, aby bol vysúťažený prvotriedny galerijný priestor, ktorý bude reprezentatívny pre hlavné mesto i mestskú časť,“ uviedla vlani v novembri starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová. Podmienky, ktoré boli nastavené, vzhľadom na „excelentnosť“ tohto priestoru, boli podľa nej mimoriadne priaznivé tomu, aby kultúra nebola zaťažená len zháňaním prostriedkov, ale aby sa mohla sústrediť na svoju činnosť. Malo ísť tak o príspevok samosprávy oblasti kultúry značne poznačenej pandémiou nového koronavírusu.

Mestská časť už v minulosti nájomcu priestorov hľadala. Do súťaže sa vtedy prihlásili traja záujemcovia, nesplnili však súťažné podmienky.

Zo života v Starom Meste:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM