Tomáš Stupavský Rôzne

Čím sa od seba líšia vianočné trhy v Bratislave od tých v Prahe? Na českých neprevláda predaj alkoholu

Vianočné trhy sa v posledných rokoch stali príjemným spestrením sviatkov v každom väčšom meste. Výnimkou nie je ani Bratislava. No trhy v našom hlavnom meste sa výrazne líšia od tých pražských. Pozrite sa v čom spočívajú zásadné rozdiely.

Ilustračný obrázok k článku Čím sa od seba líšia vianočné trhy v Bratislave od tých v Prahe? Na českých neprevláda predaj alkoholu
Zdroj: Dnes24.sk

V Bratislave sú najznámejšie a najväčšie vianočné trhy pravidelne situované na Hlavnom a Hviezdoslavovom námestí. V Prahe zase najviac ľudí navštevuje stánky na Václavskom a Staromestskom námestí.

V oboch mestách tieto lokality počas novembra a decembra dýchajú výnimočnou atmosférou a sú lákadlom nielen pre domácich, ale aj pre turistov. No každá metropola chce návštevníkov prilákať niečím iným. Pozrite sa s nami na niekoľko rozdielov:

Predaj alkoholu

Vianočné trhy v Bratislave si ľudia ani nevedia predstaviť bez teplých alkoholických nápojov. Varené víno, punč, medovinu nájdete v každom druhom stánku, čiže návštevníci ťažšie odolajú pokušeniu zohriať svoje telo dúškom alkoholu. Dá sa povedať, že obchodníci so spomínanými nápojmi tvoria podstatnú časť vianočných trhov.

Naopak na trhoch v Prahe nájdete stánky s vareným vínom veľmi sporadicky. Niekedy musíte vyslovene pátrať, aby ste miesto s týmto teplým alkoholickým drinkom našli. Prevládajú tu skôr predajcovia vianočných výrobkov, suvenírov, chutných pokrmov. Či je to lepšie alebo horšie to už je na uvážení každého návštevníka.

Väčší priestor

Na Václaváku a Staromestskom námestí sú vianočné trhy situované na väčšom priestore. Na jednej strane to znamená, že sa nemusíte pretláčať davom, ale počas večera pôsobia mĺkvejšie a menej živšie.

Naopak v Bratislave sú stánky rozložené na malom priestore, takže sa vám môže zdať, že je tam oveľa viac ľudí. Za ďalšie niekomu môžu prísť trhy aj oveľa rušnejšie, pretože na nich celý čas hrá príjemná hudba.

Málo stolov

Bratislavské trhy sú charakteristické dlhými stolmi, ktoré sú umiestnené pod altánkom, kde návštevníci pravidelne bojujú o svoje miesto, aby si tu mohli svoje občerstvenie položiť.

Naopak v Prahe sa dlhé stoly nenachádzajú. Väčšina ľudí stojí len tak na mieste s čajom alebo vínom v ruke. Miest kam by ste si jedlo alebo pitie položili je naozaj málo. A keď už konečne voľný stôl nájdete je skutočne maličký.

Trdelník vs Staročeské trdlo

Novinkou na vianočných trhoch v Bratislave sa stal skalický trdelník. Niekoľko predajcov sa nebálo zariskovať a ponúknuť návštevníkom túto slovenskú špecialitu. V Prahe nájdete stánok s trdelníkom na každom kroku. No tu sa tentok produkt volá Staročeské trdlo. Naozajstným prekvapením je, že predajcov Staročeského trdla je tam viac ako obchodníkov s inými jedlami.

Rozličné vianočné špeciality

Vianočné trhy na Hlavnom a Hviezdoslavovom námestí ponúkajú ľuďom možnosť ochutnať tradičné jedlá. Každoročne sa veľkému záujmu teší predaj cigánskej pečienky, lokší, či už mastených alebo plnených, pečené gaštany, ale aj kapustnica.

V Prahe stoja za zvláštnu zmienku kulinárske zážitky, ktoré rovnako ako umelecké remeslá oživujú vianočné tradície. Nájdete tu pečenú vianočnú šunku, lahodné české klobásy, pečivo zo sladkého cesta s karamelom a mandľami, rôzne syrové a mäsové výrobky.

Domáci a zahraniční návštevníci

Pokým v našom hlavnom meste na trhoch nájdete prevažne Slovákov a predovšetkým Bratislavčanov, v Prahe je klientela úplne odlišná. Cudzí jazyk je tam počuť pri každom stánku. Ale treba uznať, že je to spôsobené aj väčším počtom turistov.

Vianočné trhy v oboch mestách ponúkajú niečo iné. Je už len na každom návštevníkovi, ktorý variant mu viac vyhovuje.

Pražské vianočné trhy
16
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM