Tlačové správy

Chystáte sa na dovolenku autom? Tipy, ako sa pripraviť na cestu

Pre niekoho je to nepohodlná alternatíva lietadla, pre iných zas úžasné dobrodružstvo a príležitosť na posilnenie rodinných vzťahov. Dovolenka autom má mnoho výhod.

Ilustračný obrázok k článku Chystáte sa na dovolenku autom? Tipy, ako sa pripraviť na cestu
Zdroj: freepik.com

Môžete si na cestu zobrať toľko vecí, koľko len chcete (a koľko sa do kufra vášho vozidla zmestí), nebudete mať cudzích spolucestujúcich a šanca, že zmeškáte spoj, je prakticky nulová. Avšak príprava na cestu autom vyžaduje takú istú mieru prípravy a zodpovednosti ako v prípade ostatných spôsobov cestovania.

Majte plán, ale nie príliš prísny

Zdroj: freepik.com

Nikdy neviete, čo sa môže stať. Otrepaná fráza, ale aká pravdivá! Možno, že vaša dovolenka autom je výsledkom rýchleho a spontánneho rozhodnutia, v opačnom prípade však siahnite po starej dobrej metóde „papier a pero“. Vytvorte si plán už aj na samotnú cestu.

Na prestávky si v tomto itinerári vymedzte dlhší čas, napríklad každé 3–4 hodiny. Ak môžete, namiesto pumpy si oddýchnite pri nejakej pamiatke po ceste. Bude to výborná príležitosť sa prejsť a prekrviť končatiny, šoférovi to zas pomôže na chvíľku vypnúť sústredenie. Nechcite byť vo svojej destinácii čo najrýchlejšie za každú cenu, užite si aj samotnú cestu. Okrem GPS a smartfónu si zbaľte aj klasickú mapu. Navigačné programy sú veľmi užitočné, ale papier sa vám nevypne ani vtedy, ak náhodou stratíte svoju nabíjačku.

Príprava auta

Zdroj: freepik.com

Pre vášnivých šoférov je čistenie a umývanie auta skôr rituálom než povinnosťou. Týmto krokom to ale, samozrejme, nekončí. Aj ten najdôveryhodnejší voz sa môže občas unaviť. Preto nepodceňujte technickú prípravu a najmä kontrolu auta pred cestou. Myslite najmä na:

  • kontrolu motorového oleja (pokiaľ vyrážate na naozaj dlhú cestu, naplánujte si technické prestávky, na hladinu oleja by ste sa mali pozrieť po každom 1000. kilometri),
  • kontrola kvapalín,
  • kontrola a vyčistenie klimatizácie,
  • kontrola bŕzd, kolies, pneumatík, batérie a svetiel,
  • autolekárnička, bezpečnostná vesta.

Ak si chcete byť úplne istí, že je všetko v stopercentnom poriadku, navštívte autoservis v dostatočnom časovom predstihu.

Poistenie (seba aj auta)

Keď cestujete do zahraničia, nezabudnite si zakúpiť cestovné poistenie a poistenie auta v zahraničí s asistenčnými službami. Na tento úkon sa zabúda veľmi často, najmä v tom prípade, ak na cesty vyrazíte svojpomocne. (Cestovné kancelárie alebo letecké spoločnosti túto možnosť zvyčajne ponúknu k nákupu.) Pozitívny prístup je určite jedným zo základných faktorov úspešnej dovolenky, ale zdravá miera opatrnosti nikdy nie je na škodu. Cestovné poistenie si viete zakúpiť online, väčšina spoločností ponúka rôzne balíky za rôzne ceny. Najlepšie bude, ak si vyberiete taký, ktorý obsahuje aj poistenie auta. Je to naozaj malá investícia v porovnaní s tým, koľko by ste v niektorých krajinách zaplatili napríklad za opravu motorového vozidla alebo lekárske vyšetrenie. Keď už máte potrebné poistenia zakúpené, nezabudnite si kartičku alebo potvrdenie vytlačiť do papierovej podoby.

Cestovanie s deťmi

Zdroj: freepik.com

Keď sa rozhodnete vybrať sa na dlhú cestu autom s malými deťmi, ak môžete, cestovanie naplánujte na čas spánku. Pobyt v aute síce nevyžaduje žiadnu fyzickú námahu, ale je únavný a ide o zmenu bežného režimu. Takto sa ľahšie vyhnete aj kinetóze (nevoľnosti), ktorá môže prekvapiť aj tie najodolnejšie malé organizmy. Poraďte sa s lekárom a kúpte si lieky pre tento prípad ešte pred samotnou cestou. V niektorých krajinách vám nemusia predať žiadne medicínske prípravky pre deti bez predpisu. Aby ste mali čo najväčšiu istotu a komfort, zo „základnej výbavy pre najmenších“ si zoberte väčšie množstvo než by ste potrebovali za bežných okolností, napr. jednorazové plienky, zvlhčené utierky, detské jedlo, niečo na chrúmanie atď.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Vojkovsky.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM