KAW Rôzne

Chorvátske rameno už nezakrýva rákosie. Muselo ustúpiť vzácnym druhom rastlín

Rákosie okolo Chorvátskeho ramena sa rozbujnelo tak, že pomaly zakrývalo celý výhľad na vodnú plochu. Odstrániť ho však museli z celkom iných príčin.

Ilustračný obrázok k článku Chorvátske rameno už nezakrýva rákosie. Muselo ustúpiť vzácnym druhom rastlín
6
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: bratislava.dnes24.sk

Pri prechádzkach okolo Chorvátskeho ramena sa nedala prehliadnuť „kulisa“, ktorá mohutnela a bujnela. Rákosie sa rozrástlo o čosi viac ako po iné roky a zakrývalo takmer celý výhľad na vodnú plochu.

Zachránia vzácne druhy

Rákosie tvorilo priestor pre hniezdenie vodného vtáctva a mnohým Petržalčanom sa táto „výzdoba“ ramena celkom pozdávala. Bujnenie porastu však bránilo rozkvetu populácie viacerých chránených rastlín.

Pracovníci technických činností hlavného mesta preto na požiadavku správcu Chorvátskeho ramena Slovenského vodohospodárskeho podniku rákosie pokosili. Hoci sa na prvý pohľad zdá tento zásah neprimeraný, kosba rákosia má veľký význam v rámci záchrany chránených rastlín národného významu.

Po odstránení rákosia by sa mal rozrásť Truskavec obyčajný, Ostrica oederova či vzácna chránená rastlina európskeho významu Zeler plazivý, ktorého populácia v poslednom období rapídne klesla.

Kačky o hniezda neprišli

„Podľa harmonogramu údržby Štátnej ochrany prírody SR je kosba rákosia v správnom termíne jedným z najefektívnejších spôsobov zachovania spoločenstva. Hlavné mesto na to upozorňuje informačnými tabuľami umiestnenými pri brehu ramena,“ informovala Bratislava24.sk hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

Ak sa obávate, že kačice či labute prišli o svoje hniezda, môžete zostať pokojní. „Momentálne nie je obdobie hniezdenia vtáctva, takže odstránené rákosie nijakým spôsobom vtáctvu neuškodí,“ doplnila hovorkyňa.

Chorvátske rameno s pokoseným rákosím
6
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: bratislava.dnes24.sk

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM