Maros Palesch Rôzne

Chorvátske rameno je opäť čisté

BRATISLAVA - PETRŽALKA, 22.05.2011. Máme za sebou úspešný 15. ročník čistenia Chorvátskeho ramena, na ktorom sa zúčastnilo viac ako 190 ľudí. Podarilo sa im vyzbierať až 72 veľkých igelitových vriec odpadkov počas tohto, už 15. ročníka „zeleného“ pro

Popri pracovníkoch miestneho podniku Verejnoprospešných služieb, Slovenského vodohospodárskeho podniku a miestneho Dobrovoľného hasičského zboru sa do čistenia zapojilo 160 dobrovoľníkov.

Okrem obyvateľov bolo medzi nimi 85 žiakov z petržalských škôl (ZŠ Lachova, ZŠ Gessayova, ZŠ Tupolevova, ZŠ Holíčska, Spojená škola Švabinského), 35 petržalských dôchodcov, 30 zamestnancov petržalského Miestneho úradu, 30 aktivistov z občianskeho združenia Mladá Petržalka, 6 dobrovoľníkov z neziskovej organizácie INEX Slovakia a 5 pomocníkov zo SZŠ na Strečnianskej u­lici.

Z bezpečnostných dôvodov pri čistení Chorvátskeho ramena vynechali úsek medzi Medissimom a Antolskou ulicou, kde pre podmočenú pôdu Povodie Dunaja nemohlo brehy pokosiť. Prekvapením boli iné trávnaté úseky pozdĺž ramena, ktoré Povodie nepokosilo napriek opakovaným upozorneniam zo strany mestskej časti. Nepokosená tráva na brehoch Chorvátskeho ramena komplikovala čistiace práce najmä dôchodcom.

Najčastejšími „úlovkami“ dobrovoľníkov pri zbieraní odpadkov okolo ramena boli igelitové tašky, plastové, sklené a plechovkové obaly od nápojov, ohorky a obaly od cigariet, obaly z chipsov, úlomky polystyrénu a textilný odpad (napr. koberec, rohožka). Našlo sa aj niekoľko malých neživých rýb a žiab, kondómy, dokonca takmer plná fľaša značkového alkoholu.

Smutný bol pohľad na udusenú malú rybku v gumenej jednorazovej rukavici, aká sa používa v obchodoch pri výbere pečiva. Počas akcie objavili pomáhajúci seniori v tesnej blízkosti brehu Chorvátskeho ramena aj obydlie bezdomovca. Aj toto miesto vyčistili.

Na piatkovej environmentálnej akcii sa opäť potvrdilo, že pozdĺž ramena chýbajú odpadkové koše. Starosta Petržalky Vladimír Bajan dobrovoľníkom povedal, že na koše v rozpočte vyčlenili finančné prostriedky, v Petržalke pribudne 220 nových smetných košov a popri Chorvátskom ramene okrem nich osadia aj lavičky.

Zdroj + foto: MČ Bratislava – Petržalka, Mária Grebeňová-Laczová

chorv rameno vycistene
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM