ts Rôzne

Chladničky na uliciach stopli úradníci. Jedlom budeme plytvať aj naďalej

Dobrí ľudia prišli s projektom verejných chladničiek, no chladničky plné jedla v uliciach stáť nebudú. Pýtate sa prečo?

Ilustračný obrázok k článku Chladničky na uliciach stopli úradníci. Jedlom budeme plytvať aj naďalej
Zdroj: OZ Free Food

V kontajneroch končí denne obrovské množstvo potravín, čo sa stalo podnetom pre aktivistov z Free Food. Spolu s médiami sa ale o projekt aktivistov začala zaujímať aj hygiena a ministerstvo pôdohospodárstva, ktoré od ľudí z Free Food chcelo, aby sa zaregistrovali ako potravinársky podnik.

To by ale znamenalo, že by boli zodpovední za všetok obsah chladničiek, rovnako ako majiteľ reštaurácie. „Ak by sa náhodou vyskytol nejaký problém, hrozila by nám minimálne obrovská pokuta, a to si na seba nemôžeme zobrať,“ hovorí sklamaná Lucia Hrašková z OZ Free Food.

Chladničky plné jedla nebudú

Takže napriek všetkej snahe, ktorú do realizácie chladničiek investovali a tomu, že už dokonca zohnali aj sponzora, chladničky na uliciach stáť nebudú.

„Jediný spôsob, ako sa to u nás dá realizovať, je v uzavretých komunitách, ktoré sa o chladničky starajú samy, nezávisle od nás,“ vidí ako jedno z možných riešení Hrašková.

Tri chladničky, ktoré má OZ k dispozícii, plánuje darovať. Jednu novej Cvernovke, o osude zvyšných dvoch by mohli rozhodnúť mestské časti, ktoré boli ochotné na projekte spolupracovať.

„Ak nič nenavrhnú, budeme hľadať inde. Prijímame návrhy. Potom plánujeme inšpirovať aj ďalšie komunity a väčšie firmy, aby si zriadili vlastné chladničky,“ nevzdáva sa Hrašková.

Plytvanie potravinami

Verejné chladničky mali upozorniť na problém s plytvaním potravín, zároveň ho mali pomôcť riešiť. Hlavným cieľom projektu bolo začať o téme hovoriť, a to sa ľuďom z OZ Free Food nakoniec podarilo aj bez jeho realizácie.

Hovorí sa „Pomôž si sám, aj Boh ti pomôže.“ Zákony sú však u nás absurdne prísne. Aj taký zdanlivo primitívny projekt ako umiestniť na ulici chladničku a pomôcť tým ľuďom, ktorí to potrebujú, je u nás problém.

Pomôcť môžete aj vy

Kým v niektorých krajinách EÚ sú obchody povinné darovať potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti, čiže také, ktoré sú často bezpečné aj po uplynutí tohto dátumu, na Slovensku sú povinné ich likvidovať. Veď prečo by sme pomáhali, keď môžeme.

Aktivisti z OZ Free Food preto na Pohode rozbehli petíciu, ktorá má pomôcť k zmenám v legislatíve, nad ktorými už ministerstvo uvažuje. Petíciu nájdete už aj online. Za dobrú vec sa podpísala už nadpolovičná väčšina, pomôžte aj vy.

Čítajte aj: Bratislava bude mať chladničky na ulici. Plné jedla a pre každého

Ilustračný obrázok

Chladničky plné jedla
8
Galéria
Zdroj: OZ Free Food
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM