Rôzne Správy

Chcete sa dostať do hrabošovej nory? Navštívte originálnu výstavu

Výstava na Ministerstve životného prostredia v Bratislave je v tvare veľkej hrabošovej nory. Vznikla pri príležitosti Svetového dňa mokradí.

Ilustračný obrázok k článku Chcete sa dostať do hrabošovej nory? Navštívte originálnu výstavu
Zdroj: TASR

V átriu Ministerstva životného prostredia SR v Bratislave je otvorená výstava Život hraboša severského panónskeho v mokradiach Podunajska.

Zviera z doby ľadovej

Výstavu sprístupnili pri príležitosti Svetového dňa mokradí a potrvá do 17. februára. „Mokrade predstavujú vzácny druh biotopu, ktoré okrem iného zmierňujú záplavy. K živočíchom v mokradiach patrí hraboš, ktorý inde na svete sa nevyskytuje. Žil už v dobe ľadovej a teraz patrí k ohrozeným druhom. Preto Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ) v rokoch 2010 až 2016 realizovalo projekt na jeho záchranu,“ povedal na jej otvorení štátny tajomník MŽP SR Boris Susko.

Sedemročný projekt sa týkal priestoru Čiližského potoka a priľahlých mokradí, ktoré patria do siete Natura 2000. Expozícia dokumentuje, že hlavnou príčinou ohrozenia hraboša sú intenzívne meliorácie, vysúšanie mokradí, rozorávanie lúk, opúšťanie tradičného využívania lúk a mokradí na pastvu. Vplyvom zintenzívnenia poľnohospodárskej výroby, lesného hospodárstva a regulácií vodných tokov v minulom storočí postupne zanikajú pôvodné biotopy.

Potok znova ožil

„Počas projektu sme zrevitalizovali 33,5-kilometrové koryto potoka, ktoré bolo dlhodobo suché. Vrátili sme tam vodu a tým aj život v prírode. Obnovili sme kosenie lúk a trstiny, zrevitalizovali mokrade a brehové porasty. Osvetou sme vplývali na vzťah ľudí k mokradiam,“ konštatoval predseda ochranárskeho združenia Tomáš Kušík.

Na projekte s podporou Európskej únie a MŽP sa podieľal Výskumný ústav vodohospodársky, Univerzita Komenského, Slovenský vodohospodársky podnik aj partneri z Maďarska, Rakúska a Holandska.

„Výstava je v tvare nadživotnej veľkosti hrabošovej nory. Zvonka nory sú interaktívne panely, na ktorých si deti môžu vyskúšať, ako funguje čuch hraboša, ako dokážu vidieť dravé vtáky. Vo vnútri si možno pozrieť film o hrabošovi,“ uviedla Lucia Leváková z BROZ.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM