KAW Rôzne Správy

Chceme znovu otvoriť trhovisko na Žilinskej ulici, žiadajú v petícii nespokojní Bratislavčania

V Starom Meste si predajcovia museli zbaliť veci a odísť. Minulý týždeň totiž hygienici zatvorili trhovisko na Žilinskej ulici aj street food na Poľnej ulici pri Medickej záhrade.

Ilustračný obrázok k článku Chceme znovu otvoriť trhovisko na Žilinskej ulici, žiadajú v petícii nespokojní Bratislavčania
15
Galéria

Zatvorenie trhoviska na Žilinskej a Poľnej ulici spustilo okamžitú reakciu. Ľudia sa dali dohromady a na svete je Petícia za otvorenie Trhoviska na Žilinskej ulici. Ľudia petíciu zdieľajú na sociálnych sieťach a podpisy rýchlo pribúdajú. Za zmienku stojí aj to, že tesne vedľa obľúbeného trhoviska je otvorené mobilné odberné mesto (MOM).

Trhovníci museli odísť

Trhovisko zatvorili minulý týždeň hygienici. „Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) po vykonaní štátneho zdravotného dozoru uviedol, že v zmysle platnej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva č. 98/2021, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k obmedzeniam prevádzok a hromadných podujatí v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19, nie je prevádzkovanie trhových stánkov povolené,“ informoval Bratislava24 hovorca Starého Mesta Matej Števove.

Ako ďalej uviedol, zriaďovateľ oboch trhovísk, ktorým sú Technické služby Starého Mesta, s RÚVZ komunikuje (poslali im cez právnu kanceláriu, ktorá ich zastupuje, list, kde objasňujú dôvody, prečo ponechali trhovisko otvorené – tie dôvody vychádzajú z vyhlášky ÚVZ SR), teraz čakajú na odpoveď.

Petícia

Zatiaľ sa našla skupina ľudí, ktorá spísala Petíciu za otvorenie trhoviska na Žilinskej ulici. „Väzení priatelia, spustili sme petíciu za Otvorenie Trhoviska na Žilinskej ulici, ktoré nám zo dňa na deň zatvorili a MOM ako testovacie zariadenie tesne pri trhovisku nechali. Hoci nám v januári ústne potvrdili, konkrétny človek, hygienik, že môžeme fungovať, lebo predávame potraviny,“ informuje na sociálnej sieti iniciátorka petície Soňa Párnická.

Ďalej prosí, aby ľudia podporili petíciu, aby trhovníci neboli postihnutí a nemuseli svoj pripravený tovar vyhadzovať a žiť v neistote. „A pre nás zákazníkov je trh náš hypermarket, kde napríklad mamičky s kočíkmi a deťmi môžu kľudne a bez stresu nakupovať a my ostatní tiež. Trh funguje na vzduchu, predáva životne dôležité produkty cez pult a ľudia tu nekonzumujú, čiže dodržujú sa opatrenia,“ dodáva Párnická.

Nevhodne umiestnená MOM-ka

V petícii sa uvádza, že stolový predaj v centre hlavného mesta na trhovisku Žilinská má svoju dlhoročnú tradíciu. „Jeho zákaz v období predaja prvej jarnej zeleniny a rastlinných priesad bude mať katastrofálny dopad na malých lokálnych pestovateľov aj návštevníkov trhoviska. Zároveň považujeme za nevhodné a zdravie ohrozujúce umiestnenie mobilného odberného miesta (MOM) v priestore, v ktorom sa manipuluje s potravinami na súkromnom pozemku v bezprostrednom kontakte s trhoviskom.,“ píše sa v petícii.

Trhoviská výnimku nemajú

Bratislava24 oslovila Regionálny úrad verejného zdravotníctva a dostala odpoveď, z ktorej vyplýva, že trhoviská majú byť podľa aktuálne platnej vyhlášky zatvorené. „Vyhláškou Úradu verejného zdravotníctva SR č. 98 sa uzatvárajú maloobchodné prevádzky a prevádzky poskytujúce služby. Zároveň sú v nej uvedené prevádzky a služby, na ktoré sa tento zákaz nevzťahuje. Medzi takýmito výnimkami nie sú uvedené tržnice a trhoviská,“ informovala nás hovorkyňa RÚVZ Bratislava Katarína Nosálová.

Všetky takéto prevádzky teda podľa jej slov musia byť podľa platnej vyhlášky zatvorené. "Zákaz sa podľa vyhlášky nevzťahuje na predajne potravín a na prevádzky verejného stravovania vydávajúce pokrmy a nápoje zabalené na odber so sebou alebo prostredníctvom donáškovej služby. Ambulantný predaj potravín, pokrmov a nápojov, stánkový predaj nie je podľa §1 vyhlášky ÚVZ SR č.98 povolený, preto je zakázaný, dodala Nosálová.

Ťažko predpokladať, či obyvatelia Starého Mesta petíciou dosiahnu otvorenie trhoviska. Situáciu bude Bratislava24 ďalej sledovať.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM