Tomáš Stupavský Rôzne

Chceli by ste zmeniť celkový výzor Bratislavy? Vaše nápady sú vítané

Stalo sa vám, že ste sa prechádzali po uliciach nášho hlavného mesta a neboli ste spokojní ako niektoré miesta doslova chátrajú? Teraz máte možnosť navrhnúť, čo by sa malo v Bratislave zmeniť. Ako? Zoznámte sa s projektom Mestské zásahy.

Ilustračný obrázok k článku Chceli by ste zmeniť celkový výzor Bratislavy? Vaše nápady sú vítané
Zdroj: Dnes24.sk

Pred šiestimi rokmi architekti Matúš Vallo a Oliver Sadovský spustili v Bratislave nový odvážny projekt s názvom Mestské zásahy. Originalita novej iniciatívy spočívala v tom, že odborníci mohli prísť s vlastnými nápadmi, ktoré vznikali v ich hlavách a neboli pre nikoho určené, mali predovšetkým poslúžiť ku skrášľovaniu Bratislavy.

Viac ako 769 projektov

V roku 2008 sa tak projekt v Bratislave uchytil, ba čo viac, nápad sa rozšíril aj do ďalších miest a za hranice k našim českým susedom. V rámci prvých Zásahov v oboch krajinách vzniklo viac ako 769 projektov od 675 účastníkov.

„V prvých Zásahov sa podarilo zrealizovať niekoľko návrhov ako napríklad otvorenie záhrady pri kláštore uršúlinok, postaviť zvukolam pri Dóme svätého Martina alebo vybudovať trávnatú plochu na električkovej trati v Ružinove,“ povedal Matúš Vallo.

Je pravdou, že číslo reaálne uskutočnených nápadov nie je také vysoké, ale skvelým povzbudením je, že sa nájdu ľudia, ktorí by chceli spraviť z Bratislavy aj z iných miest lepšie miesto na život.

„Naša iniciatíva vznikla za účelom vyhľadávania problémov, ktoré v meste nefungujú a následne prísť s návrhmi ako tieto veci vyriešiť, prípadne vylepšiť,“ prezradil Vallo.

Zapojiť sa môže široká odborná verejnosť

Po šiestich rokoch sa projekt vracia opäť do mesta kde vznikol, čiže do Bratislavy. Druhé Zásahy majú podtitul „Vylepšenie mesta“.

„Našou snahou bude tentokrát vyzvať k účasti širokú odbornú verejnosť, teda nielen architektov a dizajnérov, ale aj iné profesie či záujmové skupiny, ktoré môžu navrhnúť nápady na vylepšenie v akejkoľvek oblasti, či už ide o odpad, dopravu, zeleň, vizuálny a akustický smog alebo o zmenu pravidiel fungovania magistrátu. Všetky návrhy by mali byť doložené odbornou dokumentáciou,“ doplnil Vallo.

Nápady do marca

Všetci záujemcovia môžu svoje nápady prihlásiť do 7. marca na stránke mestské zásahy.sk.

„V súčasnosti už máme prihlásených okolo 30 nápadov. Verejnosť sa s vybranými Zásahmi bude môcť oboznámiť 21. apríla, keď vyjde kniha z dielne štúdia Milk, ktorú bude sprevádzať aj výstava v bratislavskej Starej tržnici,“ informoval Vallo.

Návrhy sú následne predkladané investorom a mestu, ktorí môžu rozhodnúť aké projekty sa zrealizujú. Podľa slov Matúša Valla, nový primátor Ivo Nesrovnal má o iniciatívu Mestské Zásahy veľký záujem.

Mestské zásahy
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM