Rôzne

Chceli by ste sa prejsť mozgom? Pre malých zvedavcov je tu opäť Noc výskumníkov

Podujatie vás prevedie mozgom vrátane holografickej show, stánkov 3D Modelovanie v medicíne a prezentovať sa bude aj Medzinárodné laserové centrum.

Ilustračný obrázok k článku Chceli by ste sa prejsť mozgom? Pre malých zvedavcov je tu opäť Noc výskumníkov
Zdroj: nocvyskumnikov.sk

Výročný desiaty ročník tohto podujatia sa bude na Slovensku konať v Bratislave, Banskej Bystrici, Žiline, Košiciach, Poprade a Tatranskej Lomnici. Program pre malých i veľkých fanúšikov vedy pripravila aj Univerzita Komenského (UK) v Bratislave.

V Starej tržnici a na námestí SNP pred tržnicou nájdete už v piatok viac ako 70 vedeckých stánkov, mnoho atraktívnych vystúpení a prezentácií na hlavnom pódiu.

Komentovaná prechádzka mozgom

Prvýkrát na Slovensku budete môcť zažiť holografickú show, komentované holografické prechádzky mozgom a vypočuť si prednášky venované mozgu v podaní Prof. MUDr. Daniely Ostatníkovej, PhD. z Univerzity Komenského a Prof. MVDr. Michal Nováka, DrSc., Dr.h.c. z Neuroimunolo­gického ústavu SAV.

O príjemnú koncertnú atmosféru sa postarajú mladé spevácke objavy Barbara Weiss a Lina Mayer. A o záverečnú science party sa už tradične postará DJ Tager. Hneď po veľkom otvorení sa môžete tešiť na komentovanú holografickú prechádzku mozgom, iKid prezentáciu aj prezentáciu Plasma je COOL.

V Bratislave sa bude festival výskumníkov konať v Starej tržnici, V-klube, SNM – Prírodovedné múzeum a v Slovenskej národnej galérii.

Poučné stánky

Psychológovia z UK vo svojom stánku Otestuje si kogníciu! priblížia a vyskúšajú, akými spôsobmi skúma kogníciu neuropsychológia. Genetici a biochemici v stánku Biológia a chémia Zeme umožnia návštevníkom pohľad do jadra bunky, kde sa nachádza genetická informácia. Antropológovia si prinesú kostru človeka, aby na nej mohli ukázať, koľko kostí má človek v tele a ako dômyselne sú pospájané. Priblížia tiež, na základe akých znakov možno odhadnúť pohlavie a vek jedinca.

Stánok Geovedy – srdce a mozog Zeme predstaví pestrú zbierku hornín a fosílií a základné pracovné nástroje geológov. Návštevníci si budú môcť tiež vyskúšať prácu s geofyzikálnym prístrojom Georadar. Témou vedeckého stánku Všetci sme viacjazyční bude ukázať deťom a tým, ktorí sa zaujímajú o plurilingvizmus, ako ľahko sa dajú študovať viaceré cudzie jazyky.

V stánku Emočná akadémia predstavia odborníci UK softvér Emotion ID, ktorý je schopný rozpoznávať tvárové emócie. Návštevníci sa budú môcť zúčastniť i na výskume tvárových emócií. Okrem viacerých stánkov si odborníci UK pripravili aj prednášky z rôznych vedných oblastí.

piatok / 9:00 – 24:00 hod. / v Starej tržnici a pred ňou / vstup voľný

Časový harmonogram programu nájdete TU.

Čítajte aj: Sad Janka Kráľa ožije dunením diel, praskotom muškiet, rinčaním mečov a krikom

Nadšenci vedy zavítali na jedinečné podujatie: Noc výskumníkov
15
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM