Tlačové správy

Chátrajúcu budovu pri Dóme opäť rozžiarili maľby

Už 15 rokov ubehlo od osadenia populárnych obrazov, ktoré vyplnili okná opustenej budovy medzi Rybným a Rudnayovým námestím. Diela zničené poveternostnými vplyvmi sa však konečne dočkali nasledovníkov. Projekt Obrazáreň pri Dóme oživilo občianske združenie ATELIER PK s pomocou grantu od Nadácie VÚB.

Ilustračný obrázok k článku Chátrajúcu budovu pri Dóme opäť rozžiarili maľby
Zdroj: Dnes24.sk

Umelecká inštalácia, ktorá prepožičala jedinečnú atmosféru jednej zo vstupných brán bratislavského historického centra, je naspäť v plnej kráse. Autormi malieb esteticky oživujúcich Staré mesto sú žiaci a študenti základných umeleckých škôl.

„Naším cieľom bolo opäť harmonizovať prostredie Nového mosta, Dómu sv. Martina a okolia Panskej ulice spôsobom, ktorý si ľudia už obľúbili a stal sa jednou z atrakcií aj pre návštevníkov Bratislavy. Veľmi nás teší, že historické centrum je aj vďaka Obrazárni zase o niečo krajšie a pripravené privítať letnú turistickú sezónu,“ hovorí akademická sochárka a učiteľka výtvarnej výchovy Katarína Slivková zodpovedná za prípravu a technickú realizáciu projektu.

Ako ďalej zdôrazňuje, inštalácia vznikla najmä vďaka podpore, porozumeniu a spolupráci pedagógov na mnohých školách v Bratislave i okolí. K iniciatíve sa pripojili pedagógovia a žiaci škôl:

  • Mgr. Danica Tyková a Akad mal. Júlia Piačková – ZUŠ Pezinok
  • Ing. Arch. Lucia Marušicová – súkromná ZUŠ, Svätý Jur
  • Akad mal. Dušan Nagel – ZUŠ Exnárová, Bratislava
  • Mgr. Beata Balgavá, PaedDr. Gabriela Hornáčková a Mgr. Helena Migrová – ZUŠ Mozartova 10, Trnava
  • Mgr. Lucia Čarnogurská – súkromná ZUŠ Senec
  • Mgr. Ľubka Kainová a Lucia Haráková – ZUŠ Jabloňové
  • Katarína Podludská – Cirkevná základná škola Narnia Bratislava
  • Alžbeta Havranová, Materská škola Vajnory
  • Mgr .Linda Klimáčková a Katka Nagyová – SZUSBA Vajnory
  • L. Lebišová – Ateliér Na Hrebienku Bratislava
  • K. Slivková – ZŠ Jána Pavla II., Vajnory

„Maľby v oknách pri Bibiane sa od začiatku tešili veľkej obľube obyvateľov aj návštevníkov mesta. Sme preto veľmi radi, že sú naspäť a veríme, že podobných projektov pre skrášlenie Bratislavy bude aj v budúcnosti čoraz viac, ako aj partnerov, ktorí sú ochotní ich podporiť,“ dodáva starosta MČ Bratislava – Staré mesto Radoslav Števčík.

39 imaginatívnych obrazov, pri tvorbe ktorých sa študenti inšpirovali rozprávkovými motívmi, vyplnilo okenné niky opustenej cirkevnej budovy na strane Staromestskej ulice aj smerom na Rudnayovo námestie a priestor obohatilo maľbou plnou svetla, fantázie a ilúzií.

„Podpora komunitných projektov ako Obrazáreň, ktoré prispievajú k zvyšovaniu kvality verejného priestoru aj života v mestách i regiónoch, je pre nás veľmi dôležitá. Ich hodnota totiž spočíva predovšetkým v nadšení ľudí, ktorí túto pozitívnu zmenu dokážu prinášať. Podpora realizácie takýchto dobrých nápadov je aj cestou, ako mladú generáciu naučiť formovať a vážiť si svoje prostredie,“ uzatvára Alexander Resch, generálny riaditeľ VÚB banky.

Chátrajúcu budovu pri Dóme opäť rozžiarili maľby
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM