Rôzne Správy

Chátrajúci SKVOST v Malých Karpatoch: Hrad Biely Kameň obnovia vďaka výhre v hlasovaní

Hoci sa dobrovoľníci snažia, prekrásny svätojurský hrad by bez výraznej pomoci postupne schátral.

Ilustračný obrázok k článku Chátrajúci SKVOST v Malých Karpatoch: Hrad Biely Kameň obnovia vďaka výhre v hlasovaní
8
Galéria
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Chátrajúci hrad Biely Kameň, ktorý sa nachádza v lese nad Svätým Jurom, by sa mal dočkať záchrany.

Stal sa totiž víťazom v online hlasovaní o stavebný materiál na rekonštrukciu. Obnova, ktorú dotáciou podporil aj Bratislavský samosprávny kraj (BSK), by sa tak mohla čoskoro začať. Bratislavský kraj o tom informuje na svojom webe.

Dobrovoľníci na to nestačia

„Prekrásny svätojurský hrad by bez pomoci postupne schátral. A to aj napriek obrovskej snahe občianskeho združenia Castrum Sancti Georgii a dobrovoľníkov. Dozvedel som sa, že vyhral stavebný materiál na rekonštrukciu. Náš kraj ho podporil aj z Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy,“ skonštatoval predseda BSK Juraj Droba.

Svätojurský hrad bol podľa dostupných údajov postavený pred rokom 1271 na vŕšku oproti miestnemu hradisku a slúžil ako sídlo svätojurskej línie grófov zo Svätého Jura a Pezinka.

Prvá písomná zmienka o hrade pochádza z roku 1271, keď ho dobyl Přemysl Otakar II. pri svojej jarnej výprave do Uhorska. Najviac informácií o hrade poskytuje odpis listiny palatína Mikuláša z Gorjan o deľbe svätojurského panstva z roku 1412. Podľa nej mal svätojurský hrad vnútorný a vonkajší areál.

Veľký počet komôr v dolnej a hornej časti hradu svedčí o tom, že disponoval možnosťou dlhšieho sebestačného zásobovania v prípade vojenských konfliktov alebo jeho priameho obliehania. Rovnako ako na hradisku nachádzajúcom sa na náprotivnom kopci sa na dodávky pitnej vody využívalo rozvetvené keramické potrubie, ktoré zvádzalo vodu z prameňov potôčikov z vyšších polôh hôr.

Bez novovekých zásahov

Komplex hradnej zrúcaniny je významný najmä tým, že na hrade zrejme neprebehli významnejšie novoveké zásahy a zachoval sa v stave gotického hradu v ruinách.

Od roku 1963 je Biely Kameň kultúrnou pamiatkou, v roku 2002 bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. „Napriek tomu, že ho Pamiatkový úrad SR zapísal aj do Zoznamu národných kultúrnych pamiatok s prioritou ochrany a obnovy, v súčasnosti je z neho len ruina,“ konštatuje OZ Castrum Sancti Georgii, ktoré vzniklo na záchranu hradu a má ho v dlhodobom prenájme.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zrúcanina hradu Biely Kameň
8
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM