Rôzne Správy

CHÁTRAJÚCE budovy v lesoparku: Súkromníci sa o ne nestarajú, Lesy SR ich chcú využiť

Lesy SR majú v správe budovy na Železnej studničke známe ako IX. Mlyn, ale aj objekty v Krasňanoch či na Kačíne.

Ilustračný obrázok k článku CHÁTRAJÚCE budovy v lesoparku: Súkromníci sa o ne nestarajú, Lesy SR ich chcú využiť
15
Galéria
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Štátny podnik Lesy SR, ktorý na území lesoparku v Bratislave vlastní viacero objektov, sa chce podieľať na skvalitnení rekreačného potenciálu tohto územia a vytvoriť doplnkové funkcie k tým, ktoré ponúkajú Mestské lesy v Bratislave. Využiť na to chce všetky dostupné možnosti, vrátane opätovného využitia spomínaných nehnuteľností. Otvára preto myšlienku prinavrátiť ich správu späť pod štátny podnik, v súčasnosti ich prenajíma fyzickým osobám či právnickým subjektom.

Lesy SR majú záujem plne sa etablovať do rozšírenia území plniacich primárne rekreačnú funkciu. Na dosiahnutie týchto cieľov využijú všetky dostupné možnosti, opätovné využitie nehnuteľnosti nevynímajúc,“ uviedla vedúca odboru komunikácie Lesov SR Marína Debnárová.

IX. mlyn a ďalšie stavby

Zmluvy, ktoré má štátny podnik uzatvorené s inými subjektmi na prenájom nehnuteľností, označila za štandardné a riadne ošetrené o podmienky, ustanovujúce dôvody a možnosti k zániku nájomného vzťahu. Rokovania, týkajúce sa ich využitia v rámci jeho zámerov, sú súčasťou tvorby projektu zameraného na rozvoj lesného celku posilnenie rekreácie a mimoprodukčných funkcií lesov.

Mestské lesy v Bratislave považuje za partnera pri spravovaní lesoparku a ich záujem rokovať o využití niektorých objektov, eviduje. „Ak v pripravovanom projekte tieto nehnuteľnosti nenájdu uplatnenie a Lesy SR ich nebudú využívať na svoju činnosť, budeme postupovať v zmysle smernice nakladania s prebytočným majetkom štátu,“ doplnila Debnárová.

Lesom SR po delimitácii lesných pozemkov a nehnuteľností na území bratislavského lesoparku, vrátane Železnej studničky, zostali v správe viaceré nehnuteľnosti. Sú to budovy známe ako IX. Mlyn, vrátane obslužných pozemkov, skladov, dielní, garáží, skladov CO a maštale pre kone. Na Železnej studničke majú v majetku i bývalú administratívnu budovu, ktorej užívanie je viazané nájomnou zmluvou. „Jej aktuálny stav nie je v súlade s našimi predstavami, o čom bol písomne vyrozumený aktuálny nájomca,“ podotkol štátny podnik.

V prenájme súkromníkov

V katastrálnom území Krasňany sa nachádza bývalá administratívna budova, ktorú užívajú mestské lesy a hospodárska budova v správe štátnych lesov. Taktiež ide o tzv. Robotnícky domček na Kačíne, ktorý využívajú mestské lesy, spolu s priľahlou hospodárskou budovou. V širšom území bratislavského lesoparku spravuje štátny podnik chatku na Prostrednom vŕšku.

Po delimitácii majetku boli budovy aktuálne mimo priameho využitia. Po reorganizácii štátnych lesov a vzniku Lesov SR bol tento dočasne nevyužitý majetok prenajatý, a to so zreteľom zabezpečenia primeranej starostlivosti o tieto nehnuteľnosti.

Smutný pohľad

Mestské lesy evidujú na území, ktoré spravujú, viacero nepoužívaných a chátrajúcich stavieb. Väčšina z nich sa nachádza na Železnej studničke, niektoré hlboko v lese. Podľa mestskej organizácie predstavujú riziko aj v podobe výstavby, chce ich preto získať do svojej správy, asanovať a preklasifikovať na zelenú plochu. Niektoré by mohli slúžiť ako zázemie na údržbu lesoparku. Niektoré spravujú Lesy SR a Ministerstvo vnútra SR. Vlani napríklad zhorela jedna z chátrajúcich bu­dov.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM