Maros Palesch Kultúra

Chasidské piesne

Sviatočný koncert spojený s uvedením nového CD 12.12. 2010, 18.00 HOD, DESIGN FACTORY, BRATISLAVA

Nenechajte si ujsť ojedinelé zoskupenie – bratislavský rabín Baruch Myers (klavír, spev), hudobníci Jozef Lupták (violončelo), Boris Lenko (akordeón) a Miloš Valent (husle, viola) a emóciami nabitú chasidskú hudbu. Tento mimoriadne úspešný projekt mal svoju premiéru v roku 2008 a odvtedy precestoval celé Slovensko. Na záver tohto roka prichádza opäť, aby uviedol do života aj vynikajúce premiérové CD.

Chasidské piesne Vás chytia za srdce. Sú staré i nové, veselé i smutné, so slovami i bez slov, nabité silnými emóciami. Dôležité miesto medzi nimi majú melódie, pretože podľa chasidského učenia slová obmedzujú duchovné vyjadrovanie sa. Existujú však aj piesne s textami, ktoré pochádzajú z príbehov či žalmov. V perfektnej interpretácii profesionálnych hudobníkov Jozefa Luptáka, Borisa Lenka a Miloša Valenta na čele s rabínom Baruchom Myersom ponúkajú výnimočný zážitok.

Projekt Chasidské piesne debutoval na festivale komornej hudby Konvergencie v Bratislave v roku 2008. Odvtedy precestoval celé Slovensko a na záver tohto roka prichádza opäť, aby uviedol do života aj vynikajúce CD. Zrodenie kolekcie výstižne popisuje rabín Baruch Myers, iniciátor projektu a zároveň jeden z interpretov: “Piesne zohrávajú v chasidskom živote významnú rolu. Nikdy som sa nevzdal nádeje, že aspoň niečo z ich autentického ducha by sa dalo predniesť ľudom, ktorí by sa skôr ocitli v koncertnej miestnosti než v chasidskom zhromaždení.”

O interpretoch Baruch Myers (usa) Študoval kompozíciu na Juilliard School of Music a na University of Michigan School of Music, kde získal bakalársky titul v kompozícii. Za rabína bol vysvätený v roku 1990. Od roku 1993 je rabínom židovskej náboženskej obce na Slovensku. V roku 2000 založil s manželkou Chanou Slovenské židovské vzdelávacie centrum, ktorého je riaditeľom.

Miloš Valent (sk) Je renomovaný slovenský špecialista na historicky poučenú interpretáciu. V rokoch 1986–1997 bol členom súboru Musica aeterna, v roku 1993 založil Solamente Naturali, kde pôsobí ako huslista a umelecký vedúci. Jeho meno sa spája aj s renomovanými zahraničnými súbormi Tragicomedia, Ti rami Su a Teatro lirico. S veľkým medzinárodným ohlasom sa stretla nahrávka a európske turné Solamente naturali s projektom Mater Vladimíra Godára. Label Brilliant Classics len nedávno priniesol na trh niekoľko CD, na ktorých súbor spolupracuje s francúzskym dirigentom Didierom Talpainom.

Boris Lenko (sk) Je všestranným interpretom, ktorého doménou sú viaceré hudobné štýly (súčasná hudba, world music, jazz), čoho dôkazom je aj účinkovanie v projektoch Chassidic Songs, afterPhurikane, Followers, Zimní kúzelníci, Triango, Požoň sentimentál, VENI ensemble, Vapore del Cuore. V roku 2001 založil súbor ALEA, ktorý je priekopníkom štýlu tango nuevo na Slovensku. Pôsobí ako docent na VŠMU, vedie majstrovské kurzy v zahraničí.

Jozef Lupták (sk) Je jedna z osobností profilujúcich slovenskú hudobnú scénu. Realizoval viacero CD nahrávok (o. i. Bachove Suity pre sólové violončelo, projekt Cello spájajúci výtvarné umenie a súčasnú hudbu inšpirovanú tvorbou J. S. Bacha, premiéry diel Vladimíra Godára a. i.), stál pri zrode početných diel súčasných autorov. Je iniciátorom a umeleckým riaditeľom festivalu Konvergencie. Pravidelne koncertuje v Európe a USA.

Koncert spojený s uvedením CD Chassidic Songs sa uskutoční v nedeľu 12. decembra 2010 o 18.00 v de­sign factory v Bratislave.

VSTUPENKY V PREDAJI V SIETI EVENTIM www.eventim.sk Predpredaj: 7 EUR – koncert / 15 EUR – koncert + CD Na mieste: 9 EUR – koncert / 17 EUR – koncert + CD

Zdroj: Konvergencie team

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM