Nikola Richterová Rôzne

Bratislavou opäť znelo: "Na stráž!" Stretu nacionalistov a aktivistov ale polícia zabránila

Výročie vzniku vojnového Slovenského štátu je tradičným dôvodom, prečo do Bratislavy mieria jeho prívrženci z celého Slovenska. Aj dnešný 14. marec prebiehal podľa tradičného scénara - stretávka pred prezidentským palácom a pochod mesto k hrobu Jozefa Tisa.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavou opäť znelo: "Na stráž!" Stretu nacionalistov a aktivistov ale polícia zabránila
Zdroj: Dnes24.sk

K asi stovke ľudí na Hodžovom námestí sa prihovorili traja rečníci, medzi nimi aj muž z nemeckej organizácie Junge Nationaldemokraten. Na pochode zneli slová o tom, že Tiso bol najlepším slovenským prezidentom, alebo že nemecká kancelárka Angela Merkelová znamená pre súčasný svet nechcené zlo. Nechýbal ani tradičný gardistický pozdrav „Na stráž!“ Na rozdiel od minulosti ale voči nemu muži zákona nezasiahli.

Rušno bolo najmä na Obchodnej ulici

Nacionalistický marš chceli prekaziť aktivisti, do blízkosti pravicových extrémistov ich však polícia nepustila. Pohľady sa im skrížili akurát na konci Obchodnej ulice pri Kollárovom námestí, kde si obidve skupiny vymenili niekoľko ostrých slov.

Polícia nechala dav nacionalistov kráčať mestom ďalej, aktivistov zablokovala v bočnej ulici a požiadala ich o rozchod. Jedného z organizátorov Róberta Mihályho zadržala. Odporcovia Tisovho režimu sa pokúsili vydať za davom, v ktorom dominovali holé hlavy, slovenské vlajky a symboly Slovenskej pospolitosti. Na Mickiewiczovej ulici ich uniformovaní muži ale znovu zablokovali. Zdržali vďaka tomu aj spoje MHD.

Prečítajte si tiež: Mestom pochodujú nacionalisti, na Námestí SNP ich čaká blokáda

V dave sme stretli aj bývalého primátora

Množstvo policajtov, výkriky a útek aktivistov znepokojil aj okoloidúcich ľudí. Niektorí sa davu snažili vyhnúť, iní zobrali do rúk svoje smartphony a nasledovali novinárov. Medzi zablokovanými aktivistami, ktorý hlásali stop fašizmu sa objavil aj bývalý primátor hlavného mesta Milan Ftáčnik.

Prečítajte si tiež: Dnes bude polícia v pozore. Monitorovať budú zhromaždenie aj následný pochod

Akcia sa tak aj napriek chaosu a stresu zaobišla bez násilností. Na mieste pritom zasahovali mestskí i štátni policajti, polícia na koňoch, či ťažkoodenci.

Stretnutie nacionalistov s aktivistami podporujúcimi hnutie Antifa sa zaobišlo b
1
Galéria
Pochod nacionalistov v Bratislave sa snažili prekaziť aktivisti z hnutia Antifa
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM