Jakub Haršany Rôzne

Cestovať bez platného lístka sa neoplatí. Viete, aká pokuta vám hrozí?

Asi každý, kto pravidelne cestuje, stretol už v mestskej hromadnej doprave revízora. Nikto by však nechcel zažiť situáciu, keby v tom momente nemal platný cestovný lístok.

Ilustračný obrázok k článku Cestovať bez platného lístka sa neoplatí. Viete, aká pokuta vám hrozí?
Zdroj: Dnes24.sk

Pri jazde mestskou hromadnou dopravou je potrebné mať pri sebe platný cestovný lístok. Sú však aj takí, ktorí cestujú mesiace bez lístka a spoliehajú sa na to, že nestretnú revízora. Oplatí sa to?

Revízor je oprávnenou osobou Dopravného podniku Bratislava (DPB) a je povinný sa pri kontrole preukázať odznakom. Cestujúci je povinný na vyzvanie revízora predložiť na kontrolu cestovný lístok. V prípade zľavneného cestovného lístka spolu s preukážkou na tarifnú zľavu. Ak si zakúpil SMS lístok, musí predložiť mobilný telefón.

Výška pokuty

„Ak sa cestujúci nepreukáže platným cestovným lístkom, je mu udelená pokuta, ktorú môže uhradiť buď priamo vo vozidle, alebo v pokladni DPB na Olejkárskej ulici č.1 či bezhotovostným prevodom na číslo účtu,“ informuje hovorkyňa DPB Adriana Wolfová.

Minimálna výška pokuty je 50 eur plus výška základného cestovného 0,70 eur. Pokutu je potrebné zaplatiť do 5 pracovných dní. Ak tento termín zmeškáme, pokuta sa zvyšuje na 70 eur plus výška základného cestovného 0,70 eur. Tú je potrebné uhradiť do 30 kalendárnych dní.

Môže nastať aj taká situácia, že si predplatný cestovný lístok zabudnete. V tom prípade je možné sa ním dodatočne preukázať spolu s preukazom totožnosti na pokladni DPB. Zaplatíte však manimulačný poplatok vo výške 5 eur.

„Ak stanovená pokuta nie je uhradená v príslušnej výške a termíne, pristupuje DPB k vymáhaniu platby prostredníctvom advokátskej kancelárie, kedy vzrastá pôvodná pohľadávka v dôsledku uplatnenia nároku advokátom,“ povedala pre Bratislava24.sk Wolfová.

Čipové karty

Pri výške pokuty by si mal každý rozmyslieť, či chce riskovať. Ak cestujete pravidelne, určite je výhodné mať bezkontaktnú čipovú kartu s predplateným cestovným lístkom. DPB dokonca od 1. júla znížil cenu čipovej karty na 4,30 eur. „Cestujúcim, ktorí si objednajú bezkontaktnú čipovú kartu cez internet, bude karta doručená poštou, a to kdekoľvek na celom území SR,“ informuje hovorkyňa DPB.

Pri predplatnom cestovnom lístku sa nemusíte zdržiavať kúpou jednorázových lístkov alebo tŕpnuť, či na ďalšej zastávke nenastúpi revízor. Pritom tieto predplatné lístky nie sú tak drahé. Ak cestujete po Bratislave, teda zóny 100 a 101, základný mesačný lístok vás vyjde na 26,90 eur. Zľavnený mesačný lístok stojí 13,45 eur. Lístky sa však dajú predplatiť aj na týždeň, 3 mesiace či rok.

Prečítajte si aj: Viete, ako fungujú nové označovače v MHD?

Pokuty v MHD
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM