Eva Sládková Samospráva

Čestné občianstvo Bratislavy má aj masový vrah

Jedna s najväčších osobností našich dejín, ale tiež masový vrah, či strojca najhorších politických procesov u nás. Čestnými občanmi Bratislavy sú osobnosti aj antiosobnosti.

Ilustračný obrázok k článku Čestné občianstvo Bratislavy má aj masový vrah
3
Galéria
Zdroj: TASR

Václav Havel, Milan Hodža, Jozef Gregor Tajovský na jednej strane a Josif Vissarionovič Stalin a Klement Gotwald na tej druhej. Je naozaj zvláštne, že medzi čestnými občanmi Bratislavy stále figurujú aj títo dvaja komunistickí zločinci. Na problém upozornil Petržalský okrášľovací spolok, ktorý na to prišiel vlastne len náhodou. „Pred rokmi, keď sa pripravovali prechod Archívu mesta Bratislavy zo štátnej správy na samosprávu, sme v ňom hľadali nejaké veci a dokumenty. Zistili sme, že čestné občianstvo stále majú aj masový vrah Stalin a o kúsok menší zločinec Gottwald,“ vysvetľuje podpredseda spolku Ernest Huska.

Nesrovnalov nezáujem

Petržalský okrášľovací spolok okamžite napísal predstaviteľom samosprávy list. Navrhol v ňom, aby sa týmto dvom osobám „nehodným tohto ocenenia“ občianstvo odobralo. Bolo to pred piatimi rokmi. Zatiaľ sa nič nezmenilo. „Vtedajší primátor Ivo Nesrovnal nám ani neodpísal, vôbec ho to nezaujímalo. Po zmene vedenia mesta sme na to vyzvali aj Matúša Valla. Slúži mu ku cti, že nám aspoň odpovedal. No aj odvtedy už ubehol rok a nič sa nedeje," netají sklamanie Ernest Huska.

Špeciálna komisia

O tom, že Matúš Vallo je demokrat nemožno pochybovať. O to zarážajúcejšie je, prečo sa odňatie čestného občianstva toľko naťahuje. „Podľa Štatútu hlavného mesta platí, že mestské zastupiteľstvo môže udelené čestné občianstvo odňať, ak zo závažných dôvodov čestný občan tejto pocty nie je hodný. Posudzuje to však osobitná komisia, ktorú zriaďuje mestské zastupiteľstvo. Vo vzťahu k vami menovaným sa touto otázkou zaoberáme na základe podnetu pána Ernesta Husku,“ napísal hovorca mesta Peter Bubla.

„Mestskému zastupiteľstvu by mal byť v prvom kroku predložený návrh na zriadenie špeciálnej komisie. Ak bude vytvorenie a zloženie komisie schválené, tá návrh na odobratie občianstva posúdi a dá odporúčanie." doplnil Peter Bubla.

Na ťahu je primátor

Návrh na zriadenie špeciálnej komisiu má podľa Ernesta Husku podať primátor Matúš Vallo. Je pochopiteľné, že má aj iné starosti s riadením mesta, ale ak sme za jeho primátorovania dokázali nájsť priestor pre Námestie Nežnej revolúcie, je azda načase sa zaoberať aj touto témou. Myslí si Ernest Huska, ktorý vraví: „Trenčín za Rybníčka Stalinovi čestné občianstvo odobral. Rovnako aj Košice. Je smutné, že Bratislava to stále nevie urobiť. Asi začnem presadzovať, aby v Primaciálnom paláci bola tabuľa s čestnými občanmi mesta, tak ako sú tam richtári až primátori. To ale bude spoločnosť.“

Odobrať občianstvo nie je až také náročné. Spomínaná komisia by návrh na odobratie posúdila a potom ho predložila mestskému zastupiteľstvu. Pri jeho súčasnom zložení je takmer isté, že žiaden z poslancov by s tým nemal problém.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM