Kultúra

Cesta svetla v SND: Výstava najlepších fotografií zrakovo postihnutých

V novej budove Slovenského národného divadla dnes otvoria výstavu fotografií zrakovo hendikepovaných ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Cesta svetla v SND: Výstava najlepších fotografií zrakovo postihnutých
4
Galéria
Zdroj: TASR

Výstava vznikla z výsledkov tradičnej fotografickej súťaže zrakovo hendikepovaných ľudí Cesta svetla. Na jej vernisáži organizátor súťaže Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska odmení najúspešnejších, o ktorých rozhodla odborná porota.

Dve kategórie súťaže

Do 13. ročníka súťaže sa prihlásilo 28 autorov z viacerých krajín a spolu zaslali 120 fotografií. Zámerom súťaže, ktorú každoročne na jar vyhlasuje Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska, je prostredníctvom fotografií zachytiť buď fenomén svetla, alebo priamo či nepriamo priblížiť problematiku zrakového postihnutia.

Otvorená súťaž je v dvoch kategóriách: čierno-biela a farebná fotografia. Širokej verejnosti je sprístupnená prostredníctvom propagačného stolového kalendára, ktorý obsahuje výber fotografií, aj na viacerých výstavách.

Výstava potrvá do 9. januára

„Nápad súťaže vznikol spontánne ako spôsob propagácie zrakovo postihnutých, priblíženie ich radostí a starostí. V prvých ročníkoch sa viac objavovala téma zrak, nevidiaci a slabozrakí, vodiace psy či Braillovo písmo. Neskôr došlo k rozšíreniu možností autorov a témou fotografií sa stalo svetlo ako fenomén,“ približuje vývoj Marián Horanič, jeden z porotcov.

Návštevníci činohry Slovenského národného divadla si výstavu vybraných fotografií môžu pozrieť do 9. januára 2017.

Ilustračný obrázok

Výstava Cesta svetla
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM