Rôzne

Český dom v Bratislave majú otvoriť do konca roka. Bude v ňom aj typická "hospoda"

Český dom v Bratislave má zahŕňať multifunkčnú sálu, galériu, kancelárske a malé ubytovacie zázemie, ako aj typickú českú "hospodu".

Ilustračný obrázok k článku Český dom v Bratislave majú otvoriť do konca roka. Bude v ňom aj typická "hospoda"
Zdroj: TASR

Český dom v Bratislave má byť realitou do konca roka 2019. Na spoločnom brífingu to potvrdili prezidenti Slovenskej a Českej republiky Zuzana Čaputová a Miloš Zeman. Brífing sa uskutočnil po rokovaní, ktoré bolo súčasťou programu štvrtkovej návštevy slovenskej prezidentky v Prahe.

Český dom v Bratislave

Čaputová pripomenula slová predsedu vlády SR Petra Pellegriniho, že ostáva vyriešiť len technické záležitosti. „Je to teda naozaj vo vrcholnej prípravnej fáze,“ potvrdila Čaputová o zriadení Českého domu v Bratislave. Zeman plánuje na otvorenie Českého domu pozvať aj Čaputovej predchodcu Andreja Kisku. „Budeme taká svätá trojica,“ poznamenal.

Ako povedal na brífingu, Čaputovú oboznámil so všetkými peripetiami, ktoré myšlienka zriadenia Českého domu priniesla. „Najprv to malo byť v Košiciach, keď sa to konečne podarilo presadiť v Bratislave, začal byť problém, či má byť súčasťou tohto zariadenia aj typická česká ‚hospoda‘,“ povedal. Podľa Zemana to bola vôbec najťažšia bitka, či tam niečo také bude môcť byť. „Bitka bola vyhraná,“ vyhlásil český prezident.

Český dom v Bratislave má zahŕňať multifunkčnú sálu, galériu, kancelárske a malé ubytovacie zázemie, ako aj gastronomickú prevádzku. Jeden z variantov je, že Český dom v Bratislave bude umiestnený v objekte na Laurinskej 19 v samom centre hlavného mesta SR. Zriadenie Českého domu v Bratislave podporia podľa dohody oba štáty, Slovenská republika recipročne vo výške českej podpory Slovenského domu v Prahe, ktorá dosiahla sumu 9,6 milióna Kč, teda asi 370-tisíc eur. Na českej strane sa s ohľadom na zámer ráta približne s dvojnásobnou podporou.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM