Červené mäso môže naštartovať DEMENCIU či CUKROVKU: Čím ho nahradiť?
Najnovšia štúdia nepoteší milovníkov mäsa. Konkrétne toho červeného.

Klobásy, salámy, slanina, mleté mäso či párky môžu byť spojené so zvýšeným rizikom demencie, srdcových chorôb a cukrovky. Vedecký tím neurológov publikoval svoju prácu v odbornom časopise Neurology. Informuje o tom portál Prevention.
Netradičná príprava pred svadbou? Annie chce spoznať do konca roka TISÍC mužov
Povedz mi, koľko mäsa zješ…
Výskumníci analyzovali údaje z dvoch rozsiahlych štúdií – išlo konkrétne o vzorku 133 771 ľudí. Ako prebiehal výskum? Dobrovoľníci každé dva až štyri roky informovali výskumníkov o svojich stravovacích návykoch prostredníctvom niekoľkých otázok. Počas výskumu dobrovoľníci netrpeli diagnózou demencie.
Neurológovia zaostrili pozornosť na konzumáciu červeného mäsa, pričom definovali jednu porciu na 85 gramov. „Výskumníci sa zamerali na to, koľko spracovaného červeného mäsa účastníci zjedli, pričom klasifikovali spotrebiteľské návyky ľudí ako nízke, stredné a vysoké,“ informuje o tom Prevention,
Najväčší konzumenti červeného mäsa mali o 13 % vyššiu pravdepodobnosť vzniku demencie v porovnaní s účastníkmi v skupine, ktorí si dopriali červené mäso najmenej.
„Vyšší príjem červeného mäsa, najmä spracovaného červeného mäsa, bol spojený s vyšším rizikom vzniku demencie a zhoršenia kognitívnych funkcií. Zníženie konzumácie červeného mäsa by mohlo byť zahrnuté do stravovacích odporúčaní na podporu kognitívneho zdravia,“ uvideli vedci vo svojej práci. Výskum preukázal demenciu u 11 173 dobrovoľníkov.
Ďalšie problémy
„Spracované mäso má zvyčajne vysoký obsah tuku a sodíka, ktoré sú spojené so zlým zdravím mozgu a tela,“ vysvetlila neurologička Jasmin Dao. Okrem demencie sa spracované červené mäso spája s vyšším rizikom vzniku srdcových chorôb a cukrovky. Podľa tamojšej neurologičky takéto zistenia „nie sú prekvapujúce“. Vedci zároveň upozorňujú na vysoký obsah nasýtených tukov, ktoré sa často spájajú so zápalom mozgu a slabým kognitívnym výkonom.
Hydina a ryby
„Lepšie stravovacie návyky môžu pomôcť znížiť zápal v mozgu, následkom čoho tieto návyky ochraňujú mozog,“ povedala neurologička Verna Porter. Odborníčka odporúča stravovanie formou diéty známej ako MIND diéta. Ponúka pestrú a vyváženú stravu. „Diéta MIND je spojená so zníženým rizikom kognitívneho poklesu a Alzheimerovej choroby,“ pripomenula tamojšia neurologička.
V takomto jedálničku nájdete zelenú listovú zeleninu, orechy, bobule (najmä čučoriedky a jahody), fazuľu, hydinu, ryby, olivový olej, celé zrná a silný prírodný antioxidant – resveratrol.
Neurologička zároveň odporúča pravidelnú fyzickú aktivitu a iné činnosti, ktoré udržia telo a myseľ v najlepšej kondícii. Cvičte aspoň 150 minút týždenne, doprajte si kvalitný spánok (sedem hodín), buďte spoločenský a stimulujte svoj mozog čítaním, lúštením krížoviek alebo spoločenskými hrami.
Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.
Foto: ilustračné