Michaela Katonová Správy

Ceny čipovej karty, bez ktorej bratislavskí dôchodcovia nemôžu cestovať, sa výrazne líšia. Chce na nich niekto zarobiť?

Povinné vybavovanie SeniorPasu pre všetkých občanov nad 70 rokov spôsobilo veľké komplikácie a to nielen seniorom so zníženou pohyblivosťou či inak hendikepovaným. Teraz sa objavil nový problém. Bezkontaktná čipová karta stojí na rôznych miestach inú sumu. Zisťovali sme prečo.

Ilustračný obrázok k článku Ceny čipovej karty, bez ktorej bratislavskí dôchodcovia nemôžu cestovať, sa výrazne líšia. Chce na nich niekto zarobiť?
Zdroj: TASR

Autobusová stanica sa stále plní seniormi

„SeniorPas je bezplatný cestovný lístok pre obyvateľov vo veku nad 70 rokov s platnosťou na jeden rok. Nahráva sa na bezkontaktnú čipovú kartu, ktorej vydanie je spoplatnené,“ vysvetlila hovorkyňa Bratislavskej integrovanej dopravy Eva Kukurová.

Práve preto sa Autobusová stanica Mlynské nivy stále plní desiatkami dôchodcov. Občania nad 70 rokov, ktorí majú záujem o využívanie bezplatnej dopravy, musia požiadať o vydanie čipovej karty. Dôvodom, prečo je najviac ľudí na autobusovej stanici, je práve najnižšia cena.

Prečítajte si tiež: Bratislavskí dôchodcovia čakajú na vybavenie SeniorPasov hodiny

Od čoho závisí výška ceny čipovej karty?

„Výška ceny bezkontaktnej čipovej karty závisí od zmluvnej dohody medzi dopravcom a dodávateľom, preto sa cena môže líšiť. Bezkontaktná čipová karta stojí v predajniach Slovak Lines 3 eurá, v predajniach Dopravného podniku Bratislava 5,3 eur a v predajniach Železničnej spoločnosti Slovensko stojí 5 eur,“ povedala pre Bratislava24 Eva Kukurová.

Prevádzkovateľ autobusovej stanice, spoločnosť Slovak Lines vyšiel v ústrety cestujúcim dôchodcom aj tým, že si nemusia priniesť vlastnú fotku. Na fakt, že seniori nevedia, čo na vybavenie SeniorPasu potrebujú, poukázal ešte v decembri minulého roka Milan Ftáčnik.

„Chýba tu človek, ktorý by usmerňoval seniorov a vysvetlil im, čo potrebujú. Argument, veď je to na internete je absolútne neuvážený, pretože nie každý senior má internet,“ zdôraznil vtedy Ftáčnik pre Bratislava24.

Prečítajte si tiež: Milan Ftáčnik: Dôchodcovia sú šikanovaní vybavovaním SeniorPasov

Kto účtuje najviac?

Čipovú kartu si dôchodcovia môžu vybaviť u jedného z troch zapojených dopravcov – Dopravný podnik Bratislavy, Železničná spoločnosť Slovensko a Slovak Lines. Najzdĺhavejší je postup ZSSK, keďže sa nelíši od mechanizmu, ktorý používajú pre vybavenie vlastných zákazníckych kárt.

Cestujúci vyplní žiadanku, priloží fotku a po nejakom čase si príde po hotovú čipovú kartu. Proces vybavenia tak môže trvať aj mesiac.

Dopravný podnik Bratislavy si z pomedzi všetkých účtuje najviac – 5,3 eur, no podľa hovorkyne má viac predajných miest. „Na jednej strane DPB má oproti Slovak Lines viac predajných miest, ktoré môžu znamenať ušetrenie času pri vybavovaní, na druhej strane cestujúci si môžu vybrať, ktorého dopravcu služby využijú,“ povedala pre Bratislava24 hovorkyňa dopravného podniku Adriana Volfová.

Podľa mesta je hlavnou výhodou IDS BK možnosť využitia cestovných lístkov na železničnú, prímestskú autobusovú, ale aj mestskú hromadnú dopravu. Zmeny v rámci dopravy však mnohých dôchodcov nad 70 rokov vôbec netešia, obzvlášť teraz, keď musia premýšľať nad tým, kde si pôjdu SeniorPas vybaviť, aby ušetrili pár eur.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM