Rôzne Správy

Ceny bratislavských bytov stále rastú. O aké je najväčší záujem?

Napriek koronakríze vlani rástli ceny bratislavských bytov dvojciferným tempom. Otázne je, čo čaká realitný trh v budúcnosti.

Ilustračný obrázok k článku Ceny bratislavských bytov stále rastú. O aké je najväčší záujem?
Zdroj: Dnes24.sk

Ceny bytov v hlavnom meste budú zrejme rásť aj naďalej, a to aj napriek pokračujúcim obmedzeniam v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Predpovedá to bratislavská realitná kancelária HERRYS.

Byty idú „na dračku“

Spoločnosť poznamenala, že už počas prvých dvoch týždňov nového roka bol na bratislavskom trhu zreteľný záujem tak o prenájmy, ako aj o kúpu nehnuteľnosti. „V prípade kúpy očakávame, že stále bude dominovať kúpa na vlastné bývanie. Rovnako ako vlani aj tento rok očakávame na sekundárnom trhu nižší záujem o nákup investičných bytov,“ spresnil partner kancelárie Martin Marsina. Podľa neho budú v prvej polovici roku 2021 doznievať trendy z vlaňajška, a teda ponuka bytov na predaj stále nebude pokrývať dopyt záujemcov. Ceny preto budú naďalej rásť.

Vysoké a ešte vyššie

Kancelária pripomenula, že napriek koronakríze vlani rástli ceny bratislavských bytov dvojciferným tempom. „K dispozícii je stále výhodné bankové financovanie, keďže priemerná úroková sadzba na hypotéky medziročne klesla o pol percenta. Ďalším dôvodom je stále obmedzená ponuka developerských projektov, ktoré niekoľko rokov nestíhajú pokryť dopyt,“ odôvodnil neustály nárast cien Marsina.

Nárast počtu uzatvorených kúpno-predajných zmlúv realitná kancelária nezaznamenala, ceny bratislavských bytov však v roku 2020 podľa jej údajov vzrástli o 11 %. „Napriek situácii klienti svoje rozhodnutie neodložili, keďže očakávajú ďalší nárast cien,“ podotkla spoločnosť s tým, že takmer 80 % predaných bytov na sekundárnom trhu predala kancelária záujemcom na ich vlastné bývanie.

Priemerný vek kupujúceho vlani bol 38 rokov a priemerný predávajúci mal vlani o šesť rokov viac.

Kupujúcich zaujímali predovšetkým trojizbové byty, v tomto segmente zaznamenala kancelária o tretinu väčší záujem ako v roku 2019. Druhou najčastejšou voľbou kupujúcich boli dvojizbové byty (28-percentný podiel) a necelú pätinu z predaných bytov tvorili garsónky a jednoizbové byty. Desatinu tvorili rodinné domy. Pätina zo všetkých predaných nehnuteľností bola mladšia ako päť rokov. Najobľúbenejšími lokalitami boli Ružinov (26 %), Dúbravka a Karlova Ves (18 %) a Nové Mesto (16 %).

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM