Maros Palesch Rôzne

Celoslovenská konferencia o elektronizácii

Staré Mesto ako líder v elektronizácií samospráv pozýva na celoslovenský odborný seminár pod názvom eGovernment pre územné samosprávy. Seminár pre zástupcov všetkých samospráv sa bude konať v stredu 14. decembra od 9.00 v Zichyho paláci.

„Po tom, čo si Staré Mesto odnieslo dve ocenenia ITAPA a jednu zo súťaže Zlatý erb, je nám cťou privítať takúto konferenciu na pôde Zichyho paláca. Elektronizáciu berieme veľmi zodpovedne,“ povedala starostka Starého Mesta Táňa Rosová. Záštitu nad seminárom prevzali: Iveta Radičová, predsedníčka vlády Slovenskej republiky, Ján Figeľ, 1. podpredseda vlády a ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, Ivan Mikloš, podpredseda vlády a minister financií Slovenskej republiky a Roland Sill, splnomocnenec vlády SR pre informačnú spoločnosť.

Hlavnými témami seminára sú: • Aktuálny stav využívania a budovania služieb eGovernmentu v oblasti územných samospráv • Stav a výhľad projektov OPIS pre územné samosprávy • Prehľad existujúcich eGovernment riešení pre územné samosprávy • Aktuálna a navrhovaná legislatíva v oblasti eGovernmentu • Stav a výhľad budovania eGovernmentu v ostatných krajinách EÚ

Elektronizácia verejnej správy patrí medzi najvýznamnejšie úlohy a výzvy súčasnosti – v rámci EÚ a aj na Slovensku. V elektronizácii verejnej správy a v elektronickom verejnom obstarávaní vidí EÚ najvýznamnejšie zdroje a potenciál pre ďalší efektívny hospodársky rozvoj európskych krajín – podľa toho týmto oblastiam aj venuje náležitú pozornosť.

Slovensko patrí v hodnoteniach elektronizácie a stupňa rozvoja informačnej spoločnosti v rámci EÚ k najzaostalejším krajinám. Aj z tohto dôvodu sa EK rozhodla prideliť Slovensku silný stimul na informatizáciu verejnej správy vo forme nenávratných prostriedkov z fondov EÚ, na báze ktorých bol sformovaný Operačný program Informatizácia spoločnosti (OPIS) na roky 2007 – 2013. OPIS prvé roky stagnoval, nepodarilo sa rozbehnúť projekty, ale ani vybudovať základnú infraštruktúru pre eGovernment. Preto dnes na Slovensku, s akútnou potrebou elektronizácie mnohých informačných systémov, vznikajú náhradné riešenia pre elektronický prístup firiem a občanov k portálom štátnych inštitúcií (napr. daňové riaditeľstvo, poisťovne), čo situáciu ešte viac komplikuje. Azda najväčším problémom a brzdou elektronizácie verejnej správy je však absentujúca legislatíva pre túto problematiku.

Zdroj: MČ Bratislava – Staré Mesto, Tomáš Halán

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM