Maros Palesch Krimi

Celoslovenská dopravno – bezpečnostná akcia

Na Slovensku od pondelka 20. septembra do 3. októbra tohto roka prebehne dopravno-bezpečnostná akcia. Vyhlásil ju prezident Policajného zboru plk. JUDr. Jaroslav Spišiak. Cieľom je pozitívne ovplyvniť bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, a tak zn

V priebehu minulého roka počas týchto dvoch týždňov (od 21. septembra do 4. októbra 2009) zomrelo na cestách 21 ľudí. Aj počas letných mesiacov tohto roka narástol na Slovensku počet dopravných nehôd s následkom usmrtenia. „Našim zámerom nie je vyberanie blokových pokút, ale znížiť nehodovosť a úmrtnosť na cestách. Zvýšený počet policajtov má preventívny charakter a vodiči sú disciplinovanejší a dodržiavajú ustanovenia zákonov“, uviedol viceprezident Policajného zboru plk. JUDr. Ľubomír Ábel.

Dopravná polícia sa zameria na všetky priestupky proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Na dodržiavanie ustanovených alebo obmedzených rýchlostí jazdy, požívanie alkoholu a iných návykových látok vodičmi. Policajti tiež skontrolujú technický stav vozidiel. Vodiči tiež môžu očakávať zvýšený dohľad na miestach, kde sa tvoria kolóny. Účelom je zabezpečiť priepustnosť hlavných cestných ťahov.

Polícia k vodičom, ktorí hrubým spôsobom porušujú dopravné predpisy a svojou jazdou ohrozujú iných vodičov a chodcov, pristupuje vždy nekompromisne. Príkladom môžu byť zadržané doklady za rýchlu jazdu v stredu 15. septembra tohto roka. Dopravná polícia uložila pokutu 500 eur a zadržala vodičský preukaz 27-ročnej vodičke AUDI A3. Bratislavčanka prekročila rýchlosť o 69 km/h (polícia jej namerala 149 km/h). Vodičovi BMW 318 polícia uložila pokutu 650 eur a zadržala mu osvedčenie a vodičský preukaz za rýchlosť 163 km/h. Povolenú rýchlosť takto prekročil aj 20-ročný vodič o 93 km/h. 36-ročný motorkár YAMAHY R1prekročil rýchlosť o 77 km/h. Polícia mu na mieste s povolenou rýchlosťou 90 namerala 167 km/h. Ďalšiu jazdu motorkárovi policajti zakázali, odobrali mu vodičský preukaz. Ďalšie 3 prípady z okolia Serede, kde vodiči prekročili rýchlosť o viac ako 30 km/h, polícia vyriešila blokovou pokutou od 200 do 400 Eur .

Dopravno-bezpečnostná akcia, ktorá bude od 20. septembra do 3. októbra tohto roka sa dotkne účastníkov cestnej premávky v každom kraji.

Zdroj: Prezídium Policajného zboru SR, Denisa Baloghová, 17.09.2010

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM