Správy

Čaputová na návšteve v NÚSCH: Pozrela si nové detské kardiocentrum, FOTO

Prezidentka ocenila personál aj vybavenie nového Detského kardiocentra Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb.

Ilustračný obrázok k článku Čaputová na návšteve v NÚSCH: Pozrela si nové detské kardiocentrum, FOTO
15
Galéria
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Prezidentka Zuzana Čaputová v stredu navštívila novovybudované oddelenie Detského kardiocentra Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave.

Počas návštevy ocenila odbornosť personálu aj technickú vybavenosť pavilónu. Informoval o tom Lukáš Laczko z odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR.

Každý rok sa na Slovensku narodí okolo 400 detí s vrodenou srdcovou poruchou. Podľa prezidentky bolo už na prvý pohľad vidieť, že nový pavilón je dobre technicky vybavený a že v detskom kardiocentre pracujú špičkoví lekári, odhodlané zdravotné sestry a odborný zdravotnícky personál.

Jediné svojho druhu

„Ak chceme mať viac podobných špičkových zariadení, tak je potrebné efektívne využiť prostriedky, ktoré nám prináša plán obnovy. Na jednej strane sa zvýši atraktivita pracovného prostredia pre zdravotnícky personál a na druhej sa zlepšia podmienky na liečbu pacientov,“ uviedla Čaputová.

Detské kardiocentrum je jediné špecializované pracovisko svojho druhu na Slovensku. Pre úspešnú liečbu vrodených srdcových porúch u detí je nevyhnutná včasná diagnostika.

Aktuálne zo Slovenska

Magnetická rezonancia

V Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave uviedol v stredu minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) oficiálne do prevádzky nové pracovisko magnetickej rezonancie (MR). Moderný MR prístroj bol na Slovensko dodaný v decembri minulého roka.

„Hardvérovo a softvérovo je MR prístroj zameraný predovšetkým na vyšetrenie srdca a cievneho systému celého tela v najvyššej zobrazovacej kvalite,“ vysvetlila Soňa Valášiková, hovorkyňa NÚSCH.

MR prístroj je podľa vedúcej lekárky MR pracoviska Jany Polákovej Mištinovej určený pre dospelých i pre najmenších pacientov, to znamená aj pre novorodencov.

„Prístroj funguje ako iné MR zariadenia, ale svojimi funkčnými parametrami poskytuje vyššiu rýchlosť, teda aj vyšetrenie pacientov trvá kratšie. Prístroj ponúka nové možnosti snímania,“ priblížila lekárka.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Prezidentka Čaputová na návšteve detského kardiocentra
15
Galéria
Zdroj: TASR/Pavol Zachar
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM