Maros Palesch Krimi

Čaká nás kontrola pásov a autosedačiek

Počas celého budúceho týždňa (od 12. do 18. marca) bude aj na slovenských cestách, v tomto roku druhá dopravno-bezpečnostná akcia, medzinárodnej stavovskej organizácie TISPOL.

TISPOL združuje služby dopravnej polície európskych štátov. Budúco týždňová dopravno-bezpečnostná akcia bude zameraná na dodržiavanie povinností osôb sediacich na sedadle povinne vybavenom bezpečnostným pásom alebo iným zadržiavacím zariadením. Do celoeurópskej dopravno-bezpečnostnej akcie sa zapoja policajti na celom území Slovenska.

Policajný zbor od začiatku tohto roka k 9. marcu eviduje 2.334 dopravných nehôd, o 377 nehôd menej ako v rovnakom období v minulom roku (2.711). Pri tohtoročných nehodách bolo usmrtených 40 osôb, čo je o 11 menej ako v minulom roku (51) v rovnakom období.

Cieľom dopravno-bezpečnostnej akcie je pozitívne ovplyvnenie bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Bezpečnostné pásy a zadržiavacie zariadenia prispievajú k bezpečnosti prepravovaných osôb. V prípade dopravnej nehody bezpečnostné pásy a autosedačky zvyšujú pravdepodobnosť záchrany ľudského života. Preto by ich používanie malo byť predovšetkým otázkou zodpovednosti za život a zdravie nás ako aj ostatných pasažierov. Policajti budú kontrolovať či osoby sediace na sedadle povinne vybavenom bezpečnostným pásom ho počas jazdy používajú. **Osoba sediaca na sedadle povinne vybavenom bezpečnostným pásom alebo iným zadržiavacím zariadením je totiž povinná ho použiť. **Taktiež budú kontroly zamerané na používanie detských zadržiavacích zariadení počas jazdy. **Ak sa na sedadle vozidla vybavenom bezpečnostným pásom prepravuje dieťa s výškou menšou než 150 cm, musí byť toto sedadlo vybavené detským zadržiavacím zariadením. **

Dopravní policajti sa počas kontrol zamerajú aj na ostatné porušenia pravidiel cestnej premávky. Podobné akcie polícia plánuje na našich cestách aj v budúcnosti. O výsledkoch budeme verejnosť informovať.

Zdroj: Prezídium PZ SR, Michal Slivka

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM