han Rôzne

Byty alebo kancelárie? Ministerstvo pod Mikulcom ich ZAMENILO, starosta Rače to dal PREVERIŤ

Starosta bratislavskej mestskej časti Rača Michal Drotován dal prokuratúre preveriť zámenu, ktorou Ministerstvo vnútra (MV) SR za vedenia Romana Mikulca (OĽANO) získalo 50 apartmánov v Rači.

Ilustračný obrázok k článku Byty alebo kancelárie? Ministerstvo pod Mikulcom ich ZAMENILO, starosta Rače to dal PREVERIŤ
2
Galéria

Slúžiť mali ako ubytovanie pre policajtov. Starosta trvá na tom, že účel využitia budovy neumožňuje legálne bývanie. Informoval o tom na sociálnej sieti.

„Odporúčam novému ministrovi vnútra SR Ivanovi Šimkovi, aby dal danú zámenu vrátane znaleckých posudkov tiež interne preveriť,“ dodal starosta.

Ako vysvetlil, budova s apartmánmi je skolaudovaná a v katastri vedená ako administratívna budova s kanceláriami a obchodnými priestormi. V zmluve o zámene je podľa neho chybne uvedené, že ide o obytné miestnosti, respektíve apartmány a štúdiá.

Starosta: Nemajú právo!

Drotován tiež poukázal na to, že ministerstvo je vedené ako správca v 50 z 96 kan­celárií a obchodných priestorov. MV SR podľa neho nemá ani polovicu budovy a nebytové priestory má bez parkovacích miest. „MV nezískalo ani jedno ucelené poschodie nebytových priestorov – kancelárií,“ upozornil.

Nový minister vnútra reagoval tým, že témou sa bude istotne zaoberať. Ako poznamenal, postupne sa zoznamuje s rozsiahlou agendou rezortu vnútra.

MV SR v minulosti na tvrdenia starostu reagovalo s tým, že umiestnenie služobných bytov je podľa neho prípustné, hoci je budova vedená ako administratívna. Ako deklarovalo, v oblasti s funkčným využitím zmiešané územie obchodu, výrobné a nevýrobné služby v rámci prípustných funkcií môžu byť umiestnené aj iné funkcie okrem administratívy.

„Ako napríklad byty v objektoch určených na inú funkciu (služobné) a zároveň ubytovacie zariadenia viažuce sa na funkciu,“ skonštatovalo.

Detaily zámeny

Ministerstvo vnútra SR zamenilo rodinný dom s pozemkom v bratislavskom Lamači a ubytovňu Saratov v bratislavskej Dúbravke za 50 apartmánov v Rači. Deklarovalo, že na zámene objektov finančne získalo. Rozdiel v cene podľa rezortu predstavoval sumu vo výške 629.000 eur v jeho prospech.

Cieľom bolo zabezpečiť ubytovanie pre príslušníkov Policajného zboru v Bratislavskom kraji, kde je situácia akútna.

Výber z aktuálnych tém:

Kancelárie na Račianskej 155A Po prešetrení aktuálneho stavu ohľadom zámeny, ktorá sa udiala na Ministerstve vnútra...

Posted by Michal Drotován - starosta mestskej časti Bratislava-Rača on Wednesday, May 17, 2023
Budova v Rači - 50 sporných apartmánov
2
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM