Michaela Katonová Rôzne

Bylinné výsadby si obľúbili Holanďania či Belgičania. Zvyknú si na ne obyvatelia hlavného mesta?

Mohli by rôzne bylinky a kvety rásť popri ceste a vylepšovať tak životné prostredie aj náladu vodičov? Priaznivci bylinných záhonov, ako priamej súčasti mestskej dopravy, hovoria áno.

Ilustračný obrázok k článku Bylinné výsadby si obľúbili Holanďania či Belgičania. Zvyknú si na ne obyvatelia hlavného mesta?
Zdroj: Dnes24.sk

Bylinné výsadby popri mestských komunikáciách fungujú v mnohých mestách a účastníci cestnej premávky si na ne nielenže zvykli, ale si ich aj pochvaľujú. S príchodom jari sa objavuje alternatíva trávy na ostrovčekoch či predelových pásoch aj na cestách hlavného mesta.

Nízke nároky na údržbu, vysoký efekt

Nápad, ktorý sa v mnohých metropolách formoval vďaka nadšeným pestovateľom má aj v Bratislave svojich priaznivcov. Jedným z nich je Ivana Michalcová, ktorej projekt Bee line propaguje myšlienku extenzívnych bylinných výsadieb v urbanizovanom prostredí. Prvý pás by mal byť vzniknúť na Svätoplukovej ulici pri Cvernovke.

„Rastliny, ktoré sa v extenzívnych bylinných výsadbách používajú, sú skupinové. Pri správnej kombinácii druhov dosahujú v priebehu rokov vyšší stupeň autoregulácie,“ opisuje systém sadenia Michalcová. V praxi to znamená samostatne fungujúce spoločenstvo rastlín, s nízkymi nárokmi na údržbu. „Sú vyberané na základe ich schopnosti vitálneho rastu v nepriaznivých podmienkach medzi dopravnými komunikáciami,“ upresňuje.

Prečítajte si tiež: Zmysluplné zaplnenie mestských dier je možné. Chýba len vôľa

Bratislava má možnosti, treba ich len využiť

Bylinné výsadby vedú aj k istej sebestačnosti a zároveň môžu prispieť k celkovému rozvoju pestovania v meste. „Bratislava má napríklad veľkorysé nevyužívané plochy zarastené burinou, či množstvo opustených, nevyužívaných budov,“ hovorí Michaela Hrnčiarová z foresterblog.sk, ktorý je o pestovaní byliniek, ovocia a zeleniny na balkónoch či terasách.

Príkladom môžu byť pre Bratislavčanov Švajčiari, Holanďania či Belgičania. V Bazileji funguje akvaponická farma schopná produkovať lokálnu organickú zeleninu, byliny ale aj ryby. Amsterdamské parky ale aj kruhové objazdy sú zas posiate tulipánmi i rôznymi sezónnymi bylinkami. Pri niektorých plochách je konkrétne uvedené, ktoré rastliny je možné konzumovať a ktoré sú len okrasné. Podobným spôsobom by to malo časom fungovať aj v Bratislave.

Prečítajte si tiež: Vráti sa do kúpeľov Grössling život vďaka akvaponickej far­me?

Zdroj foto: Ivana Michalcová

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM