Rôzne Správy

Budova Centra slovenského zahraničia bude medzi Námestím SNP a Laurinskou ulicou

Myšlienku vzniku tejto inštitúcie výrazne podčiarkol český prezident Miloš Zeman pri aprílovej návšteve SR.

Ilustračný obrázok k článku Budova Centra slovenského zahraničia bude medzi Námestím SNP a Laurinskou ulicou
Zdroj: pixabay

V samom centre Bratislavy, v dome spájajúcom Námestie SNP a Laurinskú ulicu by malo už na jeseň v roku 2019 sídliť Centrum slovenského zahraničia, predstavujúce kultúru a históriu 1,5 milióna krajanov. V súvislosti s blížiacim sa Pamätným dňom zahraničných Slovákov (5.7.) o tom informoval predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí (SZSZ) Vladimír Skalský.

Kultúra aj gastronómia

„Centrum slovenského zahraničia má zahŕňať muzeálnu expozíciu, predstavujúcu históriu krajanov, priestory pre prezentáciu živej kultúry, kde sa bude prezentovať folklór, divadlo, hudba či literatúra Slovákov zo zahraničia a v centre má byť aj galéria, kde sa budú konať výstavy krajanských umelcov,“ priblížil Skalský.

„Chýbať nemá ani krajanská reštaurácia so špecialitami Slovákov z jednotlivých krajín, ktorá je dôležitá aj pre trvalú udržateľnosť prevádzky,“ dodal.

SZSZ má podpísané memorandum o porozumení, na základe ktorého má získať priestory v dome na Laurinskej 19 situovanom medzi Manderlou a Starou tržnicou. „Táto poloha, ako aj zámer ponúknuť v objekte priestory aj ďalším subjektom, pohybujúcim sa v oblasti kultúry, sľubuje vytvorenie akéhosi nového bratislavského kulturhausu,“ ozrejmil Skalský.

„Robert Fico, ako predseda najväčšej koaličnej strany, prisľúbil jeho podporu v štátnom rozpočte na rok 2019 v objeme 1,5 – 2 milióny eur podľa konečných špecifikácií v projekte,“ informoval Skalský.

Dve alternatívy

Priestory vybraného objektu by mohli slúžiť aj ako sídlo Českého domu v Bratislave. Myšlienku vzniku tejto inštitúcie výrazne promoval český prezident Miloš Zeman pri aprílovej návšteve SR.

Vlastníkom a prevádzkovateľom Českého domu v Bratislave má byť občianske združenie Slovensko-český klub Bratislava, ktoré sa venuje aktivitám českej menšiny na Slovensku a česko-slovenským vzťahom. „Svojimi skúsenosťami jej pomáha aj sesterská organizácia, teda Slovensko-český klub so sídlom v Prahe, ktorý už má skúsenosť s presne recipročným projektom, teda s kúpou, rekonštrukciou a prevádzkovaním Slovenského domu v Prahe,“ doplnil Skalský, ktorý je zároveň i riaditeľom Slovenského domu v Prahe.

Český dom v Bratislave má zahŕňať multifunkčnú sálu, galériu, kancelárske a malé ubytovacie zázemie, ako aj gastronomickú prevádzku v podobe typickej českej „hospody“.

Okrem idey zriadenia Českého domu v Bratislave v rovnakom objekte, kde bude Centrum zahraničných Slovákov, je v hre ešte alternatíva využiť iný, neďaleko stojaci objekt. O definitívnom riešení sa má rozhodnúť v najbližšom čase.

Zriadenie Českého domu v Bratislave podporia podľa dohody oba štáty. „Slovenská republika pochopiteľne recipročne vo výške českej podpory Slovenského domu v Prahe, ktorá dosiahla sumu 9,6 milióna Kč, teda asi 370-tisíc eur. Na českej strane sa s ohľadom na zámer, ako ho prezentoval aj prezident Miloš Zeman, počíta so zhruba dvojnásobnou podporou,“ uviedol Skalský. Verí, že základný kameň Českého domu v Bratislave bude možné poklepať ešte v tomto roku, pripomínajúcom sto rokov od vzniku prvého spoločného štátu Čechov a Slovákov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM