Jakub Haršany Správy

Bude sa na Silvestra "strieľať"? Niektorí by privítali úplný zákaz pyrotechniky

Mestskí poslanci budú už tento štvrtok schvaľovať Všeobecno záväzné nariadenie o používaní pyrotechniky na území Bratislavy. Niektorým sa to ale nepáči.

Ilustračný obrázok k článku Bude sa na Silvestra "strieľať"? Niektorí by privítali úplný zákaz pyrotechniky
7
Galéria
Zdroj: TASR

O návrhu magistrátu mesta zakázať používanie zábavnej pyrotechniky na území Bratislavy s výnimkou Silvestra sme vás informovali už koncom augusta. Mesto vo svojom návrhu povolilo používanie týchto výrobkov počas osláv Nového roka v rozmedzí štyroch hodín od 22.00 hod. do 2.00 hod.

Návrh je kompromisným riešením

Návrh magistrátu je akýmsi kompromisom medzi názormi ľudí, ktorí svojimi podpismi pod petíciu podporili úplný zákaz používania pyrotechniky a hlasmi predajcov a výrobcov zábavnej pyrotechniky, ktorí by chceli súčasnú výnimku dokonca rozšíriť na iné dni.

„V Bratislave pritom platilo takéto VZN už od roku 1999 a míňalo sa to úplne účinkom, keďže petardy sa ozývajú každoročne už od začiatku decembra až do polovice januára,“ povedal Peter Kočvara z Iniciatívy STOP petardám.

Podľa iniciatívy by tento problém vyriešil iba celoročný zákaz používania zábavnej pyrotechniky.

Týkalo by sa to pyrotechniky kategórie F2 a F3, čo sú najmä petardy a súkromné ohňostroje. V ich pozmeňovacom návrhu nebude dotknutá malá zábavná pyrotechnika kategórie F1 ako napríklad prskavky či konfety a ani kategória F4, kam patria ohňostroje organizované mestom počas Silvestra či kultúrnych akcií.

Inšpirácia zo zahraničia?

„Dlhodobým komplexným riešením musí byť okrem zákazu používania aj zákaz predaja petárd širokej verejnosti, tak ako to je už dnes v Rakúsku, Maďarsku, Švajčiarsku či Slovinsku,“ navrhuje Kočvara. Hluk zo zábavnej pyrotechniky môže spôsobovať stres a utrpenie nielen domácim a voľne žijúcim zvieratám, ale aj starým a chorým osobám či malým deťom a tehotným ženám.

Ako informuje Iniciatíva STOP petardám, kultúrna komisia mesta odporučila zastupiteľstvu prijať ich pozmeňovací návrh VZN o pyrotechnike. Na definitívny výsledok si však budeme musieť ešte počkať. Rozhodnutie má v rukách mestské zastupiteľstvo.

Čítajte aj: Mesto chce zakázať pyrotechniku. Avšak s výnimkou Silvestra

Ilustračný obrázok

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM