Maros Palesch Kultúra

BSK podporí "Stratené mesto"

Bratislavský samosprávny kraj podporí projekt "Revitalizácie historickej pamäti - Stratené mesto". Spoluprácu kraja na projekte potvrdil župan Pavol Frešo na stretnutí s ministrom Izraela Peledom a veľvyslancom Izraela na Slovensku Ben-Zvi

„Pôjde o virtuálne oživenie v minulosti zničenej časti Bratislavy s pôvodným názvom Podhradie“ priblížil župan. Iniciátorom projektu je Izraelská obchodná komora na Slovensku. Podľa župana je dôležité, aby sme si pripomenuli že na území Bratislavy boli významné historické stavby, ako napríklad Synagóga, ktoré boli súčasťou života tohto mesta. Frešo verí, že sa do projektu zapoja aj ďalšie dotknuté samosprávy.

Súčasťou projektu bude aj pripomenutie si dôležitých historických udalostí, ktoré v konečnom dôsledku prispeli k rozhodnutiu zbúrať obrovskú časť historického centra mesta. Práve túto zbúranú mestskú časť Podhradia dnes možno označiť za Stratené mesto. Pripomínať históriu mesta a danej oblasti má v budúcnosti aj „električka historickej pamäti“, ktorej trasa povedie od hrobky Chatama Sofera popri Dunaji po Nábreží arm. gen. Ľ. Svobodu popod Nový most na Rázusovo a následne Vajanského nábrežie. Odtiaľ pôjde cez Šafárikovo námestie, Štúrovu ulicu, Kamenné námestie, Námestie SNP, Župné námestie, popod tunel opäť k hrobke. Vnútri električky budú v priestore okien nainštalované premietacie plochy, na ktorých sa bude účastníkom jazdy zobrazovať „stratené mesto“.

Uvidia napr. stratenú siluetu ulíc Zuckermandlu, Vydrice, Rybné námestie, búranie synagógy ale aj ukážky z okupácie Bratislavy vojskami tzv. spriatelených armád v roku 1968 a zábery z masovej demonštrácie občanov v novembri 1989. V rámci projektu bola koncom roka 2010 vydaná aj trojjazyčná publikácia „Stratené mesto“ s bohatou fotografickou a filmovou časťou na DVD.

Ilustračné obrázky sú z publikácie Stratené mesto.

Zdroj: BSK

STRATENE MESTO
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM