Tomáš Stupavský Samospráva

BSK plánuje finančne podporovať aj komunitný život v mestských častiach Bratislavy

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) chce pomôcť komunitným projektom v bratislavských mestských častiach. Na podporu takýchto občianskych aktivít bude slúžiť nový dotačný program kraja pod názvom "50 centov na obyvateľa".

Ilustračný obrázok k článku BSK plánuje finančne podporovať aj komunitný život v mestských častiach Bratislavy
Zdroj: TASR

Predseda BSK Pavol Frešo predstavil starostom mestských častí zmysel projektu na dnešnom zasadnutí Regionálneho združenia mestských častí hlavného mesta Bratislavy (RZ MČ BA). Dotácie majú podľa jeho slov napomôcť budovať a rozvíjať komunitný život v mestskej časti.

„Je to spôsob nahradenia participatívneho rozpočtu hlavného mesta, ktorý tu bol, ale potom sa veľmi neujal,“ povedal Frešo. „Chceme ale niečo také pre komunity udržať, aby vedeli, že sa môžu na kraj obrátiť a získať takúto dotáciu,“ dodal šéf bratislavského VÚC.

Maximálna suma podpory je daná súčinom 50 centov s počtom obyvateľov mestskej časti. Projekty majú v tomto prípade prostredníctvom samospráv podávať občianske združenia či neziskové organizácie, ktoré komunitný život v mestskej časti rozvíjajú. Termín podávania žiadostí je do polovice júna, návrhy bude schvaľovať zastupiteľstvo BSK 26. júna.

BSK dnes na zasadnutí RZ MČ BA takisto predstavil ponuku dotačného mechanizmu na opravu ciest v bratislavských mestských častiach. Podľa tohto mechanizmu v priebehu troch rokov dá kraj každej z mestských častí Bratislavy každoročne približne 25-tisíc eur. Za tieto peniaze opraví BSK komunikácie, ktoré si určí samotná mestská časť a ktorých opravy schváli zastupiteľstvo BSK.

Predseda BSK upozornil, že v prípade oboch dotácií ide o rozšírenie súčasných dotačných možností kraja. V tejto súvislosti pripomenul aj to, že do štvrtka 21. mája sa prijímajú žiadosti v rámci dotačného programu BSK Naša škôlka – Náš kraj slúžiaceho na zvýšenie kapacít materských škôl, prípadne ich vybavenie.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM