Rôzne

Deti málo čítajú, čitateľskú gramotnosť zlepší aj súťaž na školách

V projekte Vráťme knihy do škôl budú materské, základné a stredné školy súťažiť až do 15. marca.

Ilustračný obrázok k článku Deti málo čítajú, čitateľskú gramotnosť zlepší aj súťaž na školách
3
Galéria

Deviaty ročník súťaže má motivovať deti k čítaniu, vytvárať pozitívny vzťah ku knihám a podporovať ich fantáziu.

Súťaž občianskeho združenia Učenie s úsmevom podporuje aj Bratislavský samosprávny kraj (BSK) a jeho tvároami sú populárne osobnosti, ako napríklad Michal Hudák alebo Ondrej Kandráč.

Súťaž potrvá do 15. marca budúceho roka.

Čitateľská gramotnosť

„Nakoľko sa podľa výsledkov v čitateľskej gramotnosti umiestnila Slovenská republika na 41. mieste, je podpora čítania u detí, žiakov, študentov veľmi dôležitá, priam nevyhnutná. Knihy sú výborným náučným a zábavným spoločníkom, zlepšujú pravopis, obohacujú slovnú zásobu,“ konštatuje predseda BSK Juraj Droba.

Podmienkou súťaže je prečítať si ľubovoľne vybranú knihu a poslať z nej krátky text. V texte by mal čitateľ taktiež uviesť dôvody, pre ktoré si vybrali konkrétnu knihu a popísať, čo mu dané dielo dalo.

Škôlkari nakreslia obrázok na základe učiteľom alebo inou osobou prečítaného textu. Žiaci prvého stupňa základných škôl môžu poslať buď text, obrázok alebo oboje.

Víťazov vyžrebujú

Víťazi budú vyžrebovaní v jednotlivých kategóriách z poslaných príspevkov od čítajúcich. Zároveň bude ocenená aj najaktívnejšia škola a Knižní anjeli. Na túto cenu navrhujú študenti knihovníka, učiteľa slovenského jazyka či vychovávateľa, ktorý u žiakov podporuje záujem o čítanie.

Projekt spojený so súťažou organizuje občianske združenie Učenie s úsmevom v spolupráci s partnermi. V minulom ročníku deti ktoré sa zapojili prečítanli takmer 9000 príspevkov a vyše 4000 rôznych kníh.

Bližšie informácie o projekte sú aj TU.

Vráťme knihy do škôl
2
Galéria

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: Bratislava.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM