Rôzne

Za brutálne vraždy trest smrti. Je to už polstoročie, čo verejnosť šokovala surovosť sedemnásobnej matky

Trestný senát Krajského súdu v Bratislave odsúdil pred 50 rokmi Irenu Čubírkovú na trest smrti. Povraz dostala za premyslené vraždy partnerov.

Ilustračný obrázok k článku Za brutálne vraždy trest smrti. Je to už polstoročie, čo verejnosť šokovala surovosť sedemnásobnej matky
Zdroj: TASR

V októbri 1951 zavraždila manžela, s ktorým žila v českom Trutnove. V decembri 1964 zas svojho druha na Slovensku. V posledný májový deň roku 1966 dostala výnimočný trest – povraz.

Irena Čubírková bola matkou siedmich detí – štyri mala s manželom a tri so spomínaným druhom. Napriek tomu neváhala zabíjať.

Ľudská hlava vo vlaku

Ľudská hlava na toalete vlaku smerujúceho z Trnavy do Bratislavy šokovala verejnosť. Vyšetrovanie pozadia šokujúceho nálezu následne skomplikovalo nájdenie zakrvavených montérok v nákladnom vlaku, ktorý vypravili v rovnaký deň z Bratislavy do maďarskej Budapešti.

Ako sa neskôr ukázalo, páchateľkou ohavného činu bola žena, matka siedmych detí. A nevraždila prvý raz.

Premyslená vražda

Irena Čubírková, ktorá sa narodila 15. marca 1923, si zakaždým všetko dôkladne premyslela. Svoju prvú vraždu spáchala 10. októbra 1951 až na tretí pokus.

Prvou obeťou Čubírkovej bol manžel Ján, ktorý údajne odhalil jej neveru. Jeho smrť mala vyzerať ako nehoda. Chladnokrvná vrahyňa zinscenovala všetko tak, aby sa zdalo, že manželove zranenia spôsobili padajúce kachle.

Nevídaná brutalita

V roku 1959 sa Irena Čubírková presťahovala na Slovensko. S druhom Ambrózom Ščepkom žila v obci Boleráz.

Ščepka sa vraj k partnerke hrubo správal. Už od rána osudného dňa – 7. decembra 1964 – údajne popíjal. Neskôr vraj spadol zo stoličky a zaspal. Čubírková vzala sekeru a dvakrát ho ňou udrela do hlavy. Hlavu oddelila od tela. Telo spálila v peci na chlieb. Hlavu vložila do nákupnej tašky a pohodila na toalete vo vlaku Trnava – Bratislava, kde ju objavil sprievodca.

Vtedy už Čubírková v Trnave hlásila zmiznutie druha. Do policajného protokolu nadiktovala vopred pripravený príbeh. Pri výpovedi však bola neistá, polícia preto nariadila domovú prehliadku. Čubírková sa napokon pod ťarchou dôkazov priznala.

Priznala sa

Polícia sa vrátila aj k prípadu úmrtia Čubírkovej manžela Jána. Exhumáciu a prehliadka jeho telesných pozostatkov ukázali, že zranenia, ktorým podľahol, nemohli spôsobiť padajúce kachle. Čubírková sa napokon priznala aj k manželovej vražde.

Irenu Čubírkovú odsúdili 31. mája 1966 na trest smrti obesením. Žiadosť o milosť zamietli. Rozsudok vykonali 28. septembra 1966 v Prahe na Pankráci.

Irena Čubírková proces
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM