Webnoviny - Rôzne

Bratislavu očaril priekopník samplovania DJ Shadow

Bratislavské vystúpenie DJa Shadowa v rámci Nouveau Nu Nights bolo jedným z vrcholov letnej klubovej sezóny na Slovensku.

Aj keď je leto v hudbe najmä obdobím rôznych festivalov, svojim programom pútajú pozornosť aj kluby a to dokonca aj na Slovensku. Príkladom bolo štvrtkové vystúpenie DJa Shadowa v bratislavskom Majestic Music Clube (MMC). Hudobník sa na Slovensku predstavil v roku 2007 na trenčianskej Pohode, tentoraz si prišiel vyskúšať atmosféru v klube. Ako DJ Shadow uviedol už v mnohých rozhovoroch, samotná produkcia za dvoma gramofónmi je naživo pomerne statická a keďže nie je žiadny šoumen, na koncertoch si od roku 2002 pomáha čoraz nápaditejšou projekciou. Do slovenskej metropoly priniesol veľkú bielu guľu, ktorá bola stredobodom jeho predstavenia. „Ahoj Bratislava. Som rád, že ste prišli. Dúfam, že si to dnes večer užijete,“ povedal v rodnej angličtine krátko po 22:45. Podlaha v MMC sa v tej chvíli nezmenila na tanečný parket, ako tomu býva pri vystúpeniach väčšiny dídžejov. Návštevníci sa skôr pohybovali zo strany na stranu a uznanlivo pokyvovali hlavami, čo je príznačné pre hip-hop – štýl, ktorý je pre DJa Shadowa najcharakteris­tickejší. Hlavnou črtou jeho vystúpení je však predovšetkým samplovanie ako také, pre ktoré má dokonca zápis v Guinnessovej knihe rekordov. Ako prvý človek na svete totiž v roku 1996 vytvoril nahrávku iba zo samplov.

Na obrovskej guli uprostred pódia sa počas prvých 30 minút striedali rôzne vizualizácie, guľa sa zmenila na obrovskú bejzbalovú loptičku, na mixážny pult a chvíľami aj na atari hru. Potom sa ale roztvorila a v jej útrobách nebol nik iný ako Joshua Paul Davis alias DJ Shadow, ktorý zaplnenému MMC následne ponúkol úplne novú skladbu. Dôkazom jej čerstvosti bol fakt, že na ňu nemal pripravenú žiadnu vizualizáciu. Po nej sa publika spýtal, či je v klube nejaký dídžej. Zopár zdvihnutým rukám dal dve skúšobné otázky a jednému vybranému priaznivcovi venoval vlastný vinyl. Stojac vo veľkej guli na pódiu pokračoval vo svojom sete. Nezostal pritom iba pri hip-hope, predviedol napríklad aj drumandbassový kúsok a okrem iných nevynechal ani hit Six Days. Z pódia sa po odohratí prídavku odobral 10 minút po polnoci.

Bratislavské vystúpenie DJa Shadowa v rámci Nouveau Nu Nights bolo jedným z vrcholov letnej klubovej sezóny na Slovensku. V MMC si ho nenechali ujsť ani členovia skupiny Puding pani Elvisovej, gitarista Smasho z Lavagance či hip-hopový hudobník Vec. DJ Shadow bude v koncertnom putovaní po svete pokračovať v sobotu, kedy sa predstaví v bulharskom Burgase. Vo svojom kalendári má na prelome septembra a októbra naplánovaná aj tri vystúpenia v Írsku, konkrétne v Corku, Dubline a Galway City.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM