Nina Táborská Samospráva

Bratislavský kraj plánuje v roku 2015 opraviť viaceré úseky ciest a mosty

Bratislavský samosprávny kraj chce aj v roku 2015 opraviť viaceré úseky ciest a mosty. Závisieť to však bude aj od mieri solidarity voči ostatným župám spojenej s plánovanou centralizáciou dane z motorových vozidiel a od schváleného rozpočtu BSK.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavský kraj plánuje v roku 2015 opraviť viaceré úseky ciest a mosty
Zdroj: TASR

O krajské cesty sa stará spoločnosť Regionálne cesty Bratislava, ktorá sa na základe hodnotenia finančno-ekonomických ukazovateľov zaradila v roku 2013 medzi bonitné podniky. Náročným kritériám vyhovelo z 224-tisíc hodnotiacich subjektov pôsobiacich na Slovensku len 1,2 percenta podnikov.

„Cesty opravujeme v rámci našich finančných možností. Samozrejme, keby sme mali viac peňazí alebo mohli čerpať eurofondy, tak ako ostatné župy, mohli by sme zrekonštruovať viac ciest a mostov. Napríklad len na to, aby sme odstránili následky ťažkej nákladnej dopravy a aby sme dostali cesty do stavu zodpovedajúceho európskemu štandardu, by sme potrebovali minimálne 120 mililónov €,“ uviedol bratislavský župan Pavol Frešo.

Medzi priority župy patrí dokončenie integrovanej dopravy či výstavba diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7. V budúcom roku chce zrekonštruovať napríklad most v Zálesí a Čiernej Vode, cesty v Dunajskej Lužnej, Marianke, Viničnom, Chorvátskom Grobe, Blatnom, Báhoni, Stupave, Perneku, resp. vybudovať okružnú križovatku v Novej Dedinke. Župa pripravuje aj komplexnú rekonštrukciu cesty III/50310 v Rohožníku, na ktorú bude presmerovaná všetka ťažká doprava v oblasti.

Po vybudovaní diaľničných kolektorov pri Malackách bude táto cesta napojená priamo na diaľnicu. Bez stavebných úprav a rekonštrukcie slúži cesta od 70-tych rokov. Je to jeden z najpálčivejších problémoch tohto regiónu. BSK získal územné rozhodnutie, v súčasnosti pripravuje žiadosť o stavebné povolenie. Výstavba by mala začať v priebehu roka. Predpokladané náklady sú 6 miliónov €.

Na opravu a údržbu ciest II. a III. triedy má BSK v tomto roku vyčlenených 13 miliónov €. Zrekonštruoval poškodené priepusty v obci Láb, dokončila sa rekonštrukcia havarijného stavu priepustu na ceste medzi Vinosadmi a Modrou. Na Pezinskej Babe bol vykonaný podrobný inžiniersko-geologický prieskum na šiestich najkritickejších úsekoch.

V Stupave zrevitalizoval cestné teleso a upravili priekopy, v Šenkviciach sanoval zosúvajúce sa svahy. Okrem toho vybudoval ďalších 12 bezpečných priechodov pre chodcov v malackom, pezinskom aj seneckom okrese. Počas celého roka opravil vyše 45-tisíc m2 výtlkov.

O krajské cesty sa stará spoločnosť Regionálne cesty Bratislava, a.s.. RCB sa zaradila medzi bonitné podniky, ktoré dosiahli v roku 2013 najlepšie výsledky hodnotenia predikčnými metódami finančnej analýzy. Z celkového počtu 224-tisíc hodnotených subjektov podnikajúcich na území SR vyhovelo náročným kritériám hodnotenia len 1,2 percent podnikov.

Výsledky sú zverejnené aj na stránkach Slovenskej informačnej a marketingovej spoločnosti (www.sims.sk) a Národného informačného strediska Slovenskej republiky, ktoré vyvinuli hodnotiaci model zameraný na bonitu komerčných subjektov podnikajúcich na území SR.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM