Rôzne

Bratislavský knižný festival BRak prinesie bohatý program pre všetky vekové kategórie. Toto všetko vás čaká

Druhý ročník medzinárodného bratislavského knižného festivalu BRaK poskytne pestrý program. Uskutoční sa od 29. do 31. mája v Pisztoryho paláci. Napriek tomu, že jeho témou je exil a samizdat, bude vhodný pre všetky vekové kategórie. Dokonca záverečná nedeľa je zameraná na deti.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavský knižný festival BRak prinesie bohatý program pre všetky vekové kategórie. Toto všetko vás čaká
Zdroj: TASR

„Otvárací večer je venovaný osobnosti básnika a filozofa Egona Bondyho. Tento pražský rodák svoje posledné obdobie žil v Bratislave. O ňom bude hovoriť výtvarník Laco Teren, spisovateľ Michal Hvorecký a teoretik československého undergroundu a zostavovateľ básnikovho súborného diela Martin Machovec. Večer vyvrcholí vystúpením legendárnej skupiny The Plastic People of the Universe, ktorá Bondyho texty zhudobnila,“ uviedol na tlačovej konferencii programový riaditeľ festivalu Peter Michalík.

Okrem besied a koncertov sa uskutoční aj výstava bratislavského samizdatu a ďalšie slovenské a české výstavy. Tiež filmové predstavenia, workshopy o knižnej väzbe a komiksovej tvorbe pre dospelých aj deti, prezentácie kníh divadelným aj iným interaktívnym spôsobom.

So svojou knižnou produkciou sa predstaví asi 30 malých vydavateľstiev, ktorých podpore je vlastne festival venovaný. Budú zo Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska a Ukrajiny.

Medzi významných hostí patria svetoznámy ukrajinský esejista, básnik a prozaik Jurij Andruchovyč, vo Francúzsku žijúci český spisovateľ Patrik Ouředník a Chenjerai Hove zo Zimbabwe patriaci k najvýraznejším predstaviteľov súčasnej africkej literatúry. Žije viac ako rok v exile v Nórsku.

Bohatý program a zaujímavé zastúpenie

Slovenská básnická skupina Osamelí bežci bude zastúpená dvakrát. V predvečer otvorenia festivalu v kníhkupectve KK Bagala na Laurinskej ulici výber z esejistickej tvorby Ivana Štrpku prednesie herec Slovenského národného divadla Robo Roth.

V sobotu z exilového Nemecka, kde žije od roku 1970, pricestuje Peter Repka. Je známy ako básnik, hoci je priekopníkom žánru literárnej reportáže.

Prečítajte si tiež: Prvé klasické jednosálové kino v Bratislave oslavuje päťdesiatku! V Nostalgii vás čakajú filmy zadarmo

Víkendové dni na BRaK-u sa začnú raňajkami s festivalovými hosťami z ČR: v sobotu s rockerkou a spisovateľkou Evou Turnovou, v nedeľu s knižným dizajnérom Martinom Pecinom.

Výrazné miesto vo festivalovom programe má aj komiks. O príprave rozsiahlej dvojzväzkovej publikácie Dejiny československého komiksu budú hovoriť jej zostavovatelia Tomáš Prokůpek, Pavel Kořínek, Martin Foret a Michal Jareš.

Divadelný dramaturg Daniel Majling predstaví s hercami Danielom Fischerom a Danielom Žulčákom svojho Ruda, známeho komiksového cynika a sociopata, ktorého príbehy sa nedávno dočkali knižného vydania. Na BRaK-u bude prvá časť programu z dlhodobého festivalu Dni literatúry, ktoré potrvajú až do októbra.

Program nájdete na www.brakfestival.sk.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM