Nina Táborská Kultúra

Prvé klasické jednosálové kino v Bratislave oslavuje päťdesiatku! V Nostalgii vás čakajú filmy zadarmo

Fanúšikovia dobrých filmov si môžu v sobotu 23. mája vychutnať voľný vstup na štyri filmy v kine Nostalgia na Súťažnej ulici v Ružinove. Kino pripravilo takúto akciu pri príležitosti 50. výročia kina Nivy, ktoré začalo premietať v apríli 1965.

Ilustračný obrázok k článku Prvé klasické jednosálové kino v Bratislave oslavuje päťdesiatku! V Nostalgii vás čakajú filmy zadarmo
Zdroj: Dnes24.sk

V rámci tejto akcie budete mať možnosť pozrieť si starú aj novú klasiku – rozprávku, Woodyho Alena aj kultovú Casablancu.

Kino Nivy v štvrti 500 bytov otvorili 3. apríla 1965 švédskym filmom Krátke leto podľa románu Knuta Hamsuna s herečkami Liv Ullmann a Bibi Andersson v hlavných úlohách. Do nového kina vtedy dodali moderné technické zariadenie, ktoré umožňovalo aj širokouhlú projekciu.

„Prvých desať rokov kina na Súťažnej ulici zažívalo úspešné obdobie a dobrú návštevnosť,“ informovala Bratislava24.sk Miroslava Štrosová, hovorkyňa MČ Bratislava-Ružinov. Obľube sa každoročne tešil Filmový festival pracujúcich a diváckym hitom bol legendárny Winnetou. „Keď sa dostal do programu kina, ľudia čakali od rána na otvorenie pokladne, aby si mohli kúpiť lístky,“ dodala.

Po roku 1989 však kino Nivy postupne prešlo spod Správy kín hlavného mesta SR Bratislavy pod spoločnosť Cultus Ružinov, ktorá v 90. rokoch prebrala jeho prevádzku.

Nástupom nových technológií, omnoho širšej televíznej ponuky, cenovo dostupnejších filmových nosičov i neskorším vznikom multikín došlo v kine kvôli klesajúcej návštevnosti k postupnému útlmu premietania okrem pravidelných organizovaných predstavení pre školy.

„Na jeseň 2011 tu začalo pôsobiť kino Nostalgia, ktoré sa sem presťahovalo z auly Stavebnej fakulty STU,“ vysvetlila hovorkyňa.

V októbri 2012 prešla Nostalgia na Nivách vďaka podpore Audiovizuálneho fondu, spoločnosti Cultus Ružinov a mestskej časti Ružinov ako prvé klasické jednosálové kino v Bratislave kompletnou digitalizáciou, ktorá zahŕňala ozvučenie Dolby Surround 5.1, inštaláciu digitálneho projektora a strieborného plátna, ktoré sa k divákom pred predstaveniami približuje pomocou unikátnej konštrukcie na kolieskach. V prevádzke naďalej zostali aj 35mm premietačky.

Program:

15:30 O MYŠKE A MEDVEĎOVI Stéphane Aubier a Vincent Patar, Fr., 2012

17:00 CASABLANCA Michael Curtiz, USA, 1942

19:00 MUŽ S KINOAPARÁTOM & Cinematic Orchestra Dziga Vertov, Rus., 1929

20:30 POLNOC V PARÍŽI Woody Allen, Špan./USA/Fr., 2011

Foto zdroj: MČ Ružinov.

Kino Nostalgia
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM