KAW Rôzne Správy

Bratislavský dopravný podnik sa zameral na čiernych pasažierov. Pomôže anketa?

V dotazníku sa vás anonymne spýtajú napríklad na to, či poznáte ľudí, ktorí pravidelne cestujú načierno a aké podľa vás na to majú dôvody.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavský dopravný podnik sa zameral na čiernych pasažierov. Pomôže anketa?
7
Galéria
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Problematika čiernych pasažierov sužuje bratislavský dopravný podnik (DPB) už poriadne dlho. Situácia sa vyhrotila zvlášť nedávno, keď v časoch mimoriadnych opatrení proti šíreniu koronavírusu zarobil DPB na pokutách viac, než na cestovnom.

Kopa čiernych pasažierov

Na niektorých linkách MHD nastala v marci a apríli nie ojedinelá situácia, že vo vozidle bolo viac cestujúcich bez cestovného lístka ako s platným cestovným lístkom.

„Nie je to akceptovateľné. Výška vybraných pokút je dlhodobo na úrovni niečo vyše jedného milióna eur ročne a mesiace apríl a máj zatiaľ nie sú vo výskyte cestujúcich bez cestovného lístka výnimkou napriek tomu, že celkový počet cestujúcich je nižší,“ uviedol začiatkom mája vedúci odboru marketingu a komunikácie DPB Matej Michlík.

Vyplňte anketu

Aktuálne Dopravný podnik Bratislava, a. s. nadviazal spoluprácu s Ústavom verejnej politiky FSEV UK (ÚVP), ktorý oslovil DPB so žiadosťou o spoluprácu na projekte aplikovania behaviorálnych vied (vedy, ktoré sa zaoberajú ľudským správaním).

Prieskum v podobe dotazníka o skúsenostiach cestujúcich má pomôcť zlepšiť bratislavskú hromadnú dopravu. Nájdete ho TU.

V dotazníku sa vás anonymne spýtajú napríklad na to, či poznáte ľudí, ktorí pravidelne cestujú načierno a aké podľa vás na to majú dôvody.

„Tieto aktivity vyúsťujú do prehodnotenia, redizajnu alebo vytvorenia úplne nového spôsobu interakcie DPB s cestujúcimi. Náklady projektu sú hradené z výskumného grantu, ktorý ÚVP získal,“ povedal Bratislava24 k projektu Matej Michlík z DPB.

Výsledkom projektu podľa jeho slov budú „konkrétne návrhy intervencií na riešenie identifikovaných problémov a návrh spôsobu testovania ich účinnosti.“

„V aktuálnej fáze sa spoločne zameriavame na problematiku čiernych pasažierov a prepravnej kontroly. V budúcnosti by mali pribudnúť aj ďalšie oblasti,“ doplnil Michlík.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM