cb Rôzne

Bratislavskú MHD doplní flotila nových autobusov

Moderné kĺbové vozidlá definitívne vytlačia staré Karosy z bratislavských ulíc.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavskú MHD doplní flotila nových autobusov
7
Galéria
Zdroj: flickr.com

Hlavnou časťou verejného obstarávania bol nákup 70 nízkopodlažných autobusov do bežnej premávky. Nahradia najstaršie vozidlá, až 26-ročné Karosy.

Podpis až po kontrole ÚVO

Zámerom DPB je kúpiť ich za výhodnú cenu. V záujme transparentnosti výberu a vylúčenia pochybností, zákazku predložil z vlastnej iniciatívy Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) na kontrolu.

Podpis zmluvy s dodávateľom však bude mierne pozdržaný.

Cena za nový autobus je 254 950 eur. To je menej, než najlacnejšie autobusy obstarávané v minulých rokoch.

Štyria záujemcovia

Ako informoval DPB, na podmienky verejného obstarávania zareagovali štyria záujemcovia. Z nich najlepšiu cenu a najnižšie náklady na údržbu ponúkla značka Otokar s modelom Kent C.

Spolu s nižšou spotrebou a klimatizáciou majú tiež dômyselne usporiadaný interiér, nenasiakavé sedadlá, kamerový systém, WiFi, nabíjanie elektronických zariadení a nové farebné linkové transparenty.

Od roku 2020 majú jazdiť na všetkých linkách, ktoré obsluhujú kĺbové vozidlá. Podľa DPB ušetrí týmto nákupom vyše päť miliónov eur, čo je cena takmer 20 ďalších vozidiel.

Bratislava: MHD doplnia autobusy Otokar Kent
3
Galéria

Kritériom nielen cena

Okrem ceny sa vyhodnocovala aj obsaditeľnosť vozidiel, environmentálna záťaž a spotreba pohonných hmôt. DPB požaduje na nové autobusy celkovú záruku 3 roky, 10 rokov na konštrukciu a karosériu.

Stanovil tiež sankcie za nedodanie náhradných dielov v stanovenej lehote i sankcie za opravy mimo stanovených lehôt. Vozidlá spĺňajú aj prísne emisné normy.

DPB dosiahol nižšiu cenu pomocou nového obstarávacieho systému, tzv. sealed-bid aukcie a zároveň znemožnil existenciu kartelových dohôd výrobcov.

Aukcia bez kartelu

Sealed-bid aukcia funguje tak, že uchádzači nevedia, či sa prihlásil aj ich konkurent a majú stanovený termín, do ktorého musia predložiť cenovú ponuku už ju nemôžu upravovať. Až potom sa dozvedia, či boli vo verejnom obstarávaní sami a ak nie, aké boli ceny ostatných.

Značka Otokar má 50 ročnú tradíciu a v súčasnosti vyrába vozidlá za použitia najmä nemeckých komponentov značiek ako DAF, ZF či MAN.

Hlavné mesto taktiež v roku 2020 prvýkrát privíta desať autobusov so špeciálnym usporiadaním interiéru pre komfortné cestovanie s objemnou batožinou na bratislavské letisko, na ktoré už objednávka bola podpísaná.

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM