Samospráva

Bratislavskí mestskí poslanci opäť navrhujú skrátiť si priestor na rečnenie

Bratislavskí mestskí poslanci budú možno môcť rečniť počas rokovaní zastupiteľstva menej. Na stole je opäť návrh, aby si svoje vystúpenia skrátili. Z desiatich minút, počas ktorých sa dnes môžu vyjadrovať k jednému bodu, sa má čas zmeniť na šesť a obmedziť sa majú i faktické poznámky.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavskí mestskí poslanci opäť navrhujú skrátiť si priestor na rečnenie
Zdroj: TASR

Vyplýva to z návrhu uznesenia, o ktorom bude bratislavský parlament rokovať začiatkom februára. S návrhom prišla trojica poslancov – Milan Jambor, Pavol Bulla a Radoslav Olekšák. „Navrhovaná zmena rokovacieho poriadku má prispieť k tomu, aby rokovanie zastupiteľstva prebiehalo vecne a efektívne,“ tvrdia.

Jambor, ktorý je aj starostom v Devínskej Novej Vsi, sa už takto snažil okresať rozpravy poslancov aj minulý rok. Jeho návrh však vlani v marci neprešiel, odmietlo ho 15 poslancov, ďalší 13 sa zdržali a iba ôsmi súhlasili. Nový návrh je pritom tomu predchádzajúcemu podobný a navyše, čas pre diskusiu poslancov skracuje ešte viac.

Dnes sa poslanci môžu prihlásiť o slovo pred začatím alebo počas rokovania dovtedy, kým sa rozprava neskončí. Po novom sa navrhuje, aby sa táto možnosť politikom obmedzila a na prihlásenie do rozpravy by mali len jednu minútu od jej začiatku. „Po uplynutí jednej minúty od otvorenia rozpravy sa končí možnosť prihlásiť sa do rozpravy,“ navrhujú poslanci s tým, že ak sa nikto do rozpravy po skončení úvodného slova nehlási, môže predsedajúci rozpravu ukončiť ihneď.

Poslanci dnes tiež môžu rečniť päť minút a v tej istej veci vystúpiť najviac dvakrát. Ak počas svojho prvého vystúpenia požiadajú o predĺženie o ďalších päť minút, má sa im vyhovieť.

Stratia tak nárok na druhé vystúpenie. Podľa nového návrhu by mali poslanci možnosť vystúpiť v tej istej veci iba raz, a to namiesto piatich len štyri minúty, a svoje vystúpenie si predĺžiť len o dve minúty. V rámci prerokúvaného bodu sa má podľa nového návrhu tiež počet faktických poznámok obmedziť na dve.

„V rozpozre so zákonom“

Jambor vlani vysvetľoval, že chcel zmenou rokovacieho poriadku zefektívniť prácu zastupiteľstva a šetriť čas poslancov i magistrátu. Rokovania totiž často trvajú celý deň do večerných hodín, niekedy aj nezávisle od toho, koľko bodov v programe poslanci majú. Vlani v decembri zastupiteľstvo rokovalo o predaji objektov Parku kultúry a oddychu až osem hodín. „Každý poslanec predsa vyjadruje svoj názor hlasovaním,“ podotkol starosta.

Niektorí poslanci však návrhu vlani vyčítali, že je v rozpore so zákonom a snaží sa obmedziť vyjadrovanie ich názorov. „Ja často nemám chuť diskutovať na začiatku rozpravy, ale až neskôr, keď niekto niečo povie,“ tvrdil poslanec Ondrej Dostál s tým, že faktická poznámka mu vtedy nestačí. Často sa tak tiež vraj počas diskusie dozvie informácie, ktoré by sa nedozvedel, ak by sa prihlasovanie poslancov obmedzilo. Zmenu rokovacieho poriadku označili poslanci i za náhubkovú.

Poslanec Oliver Kríž si však nemyslel, že Jambor chcel takto umlčať poslancov či zobrať im právo rozprávať. „Vyšlo to asi z poznania, že zastupiteľstvo trávi dlhé hodiny siahodlhými diskusiami a názory sa často opakujú. A pri veľmi podstatných materiáloch sa pritom často diskutuje menej,“ pripomenul. Vzniká tak podľa neho podozrenie, že poslanci pridlho vystupujú len kvôli médiám.

Prečítajte si tiež: Ako hodnotia starostovia bratislavských mestských častí uplynulý rok? Pozrite sa, čo sa v jednotlivých mestských častiach podarilo

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM