Nina Táborská Rôzne

Bratislavskému letisku stúpol za prvé dva mesiace počet cestujúcich o tretinu

Za prvé dva mesiace tohto roka sa počet cestujúcich vybavených na bratislavskom letisku medziročne zvýšil o 31 percent. Konkrétne to predstavuje nárast o 31.329 pasažierov vybavených na prílete a odlete.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavskému letisku stúpol za prvé dva mesiace počet cestujúcich o tretinu
Zdroj: TASR

„Už teraz môžeme povedať, že sa napĺňajú naše predpoklady o náraste počtu prepravených cestujúcich v roku 2015,“ konštatoval generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Ivan Trhlík. Letisko totiž očakáva po viacerých rokoch poklesu počtu prepravených cestujúcich ich nárast v roku 2015 rádovo v státisícoch.

V januári 2015 pritom vzrástol počet cestujúcich na letisku o 26 percent v porovnaní s januárom minulého roka. Vo februári bol nárast ešte citeľnejší, počet pasažierov sa na letisku zvýšil o 36 percent oproti rovnakému mesiacu vlani.

Dôvodmi zvyšovania počtu prepravených cestujúcich sú podľa letiska nové spojenia a príchod nových dopravcov ako flydubai a Niki.„Veľký podiel na raste počtu pasažierov bude mať otvorenie bázy leteckej spoločnosti Ryanair, a to aj napriek tomu, že bázu otvára spoločnosť od konca marca 2015,“ opísal Trhlík.

Prečítajte si tiež: Bratislavské letisko stále rozširuje svoju ponuku. Od októbra bude možné lietať denne z Bratislavy do Berlína

Ryanair zavádza v letnom letovom poriadku platnom od 29. marca vďaka báze tri nové letecké linky z Bratislavy, a to do Berlína, Atén a Madridu. Zároveň spoločnosť zvyšuje v lete v porovnaní s minulým rokom počet týždenných frekvencií na existujúcich linkách do Londýna, Dublinu, Birminghamu, Liverpoolu a Paríža.

Zmenou oproti pôvodným plánom je podľa Trhlíka len prevádzkovanie liniek spoločnosti Niki, ktorá presunula spustenie svojich letov do Bruselu a Viedne z apríla 2015 na október 2015. Zároveň linku do Palmy de Mallorky presúva na apríl 2016.

Rokovania letiska s leteckými spoločnosťami pritom podľa Trhlíka aj naďalej prebiehajú. Ich obsah však teraz nechce konkretizovať.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM