Nina Táborská Rôzne

Bratislavské zberateľské dni štartujú už o pár dní, čo všetko vás čaká?

Časy, keď takmer každé školopovinné dieťa malo svoj album s poštovými známkami, sú už zrejme nenávratne preč. Zberateľstvo ako také však rozhodne nevymiera - táto činnosť je pre ľudí nielen koníček, ale aj spôsob investovania a uchovávania hodnoty.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské zberateľské dni štartujú už o pár dní, čo všetko vás čaká?
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Ak aj vás zaujíma zberateľstvo, prídete si na svoje počas Bratislavských zberateľských dní, ktoré začínajú 5. a 6. júna v bratislavskej Incheba Expo Aréne. Na podujatie mieria zberatelia z celého sveta z oblasti filatelie, filokartie, numizmatiky, faleristiky, minerálov či drobných starožitností. Čaká na vás zaujímavý sprievodným program a takmer 200 vystavovateľov z 18 krajín.

Vzácne exponáty

Medzi zberateľskými kúskami nebudú chýbať vzácne exponáty. „Jedným z nich bude strieborná medaila Slovenskej vysokej školy technickej k prvej inštalácii jej rektora z roku 1941. Celkovo bolo vyrobených iba desať kusov, ktoré prezident udelil jednotlivým profesorom,“ informovala Bratislava24.sk hovorkyňa Incheby Martina Macková.

Medailu bude navyše možné získať v dražbe. Rovnako tak aj ďalšie berateľské kusy, napríklad takmer všetky zlaté mince SR z rokov 1993–2012 emitované Národnou bankou Slovenska, kompletnú zbierku slovenských bankoviek z rokov 1993–2008, slovenské dukátové medaily a české i slovenské dukáty z rokov 2007 a 2008 a mnohé iné.

Na veľtrhu nájdete aj exkluzívnu ponuka Vatikánskych mincí. Vatikán razí vlastný typ euromincí, ktorých produkcia je však prísne limitovaná. Vďaka tomu sú mince, podobne ako vatikánske známky, vyhľadávané zberateľmi.

Prečítajte si tiež: Bratislavu zaplaví vôňa Talianska. Júnový festival Dolce Vitaj prichádza s pestrým programom

Ďalšia zberateľská edícia obsahuje tzv. pápežské medaily. Každý set obsahuje sedem vzácnych medailí zobrazujúcich portréty rímskych pontifikov, od pápeža Petra až po súčasného pápeža Františka. Autorka medailí, Ľudmila Cvengrošová, zaujala medzinárodnú verejnosť, keď vytvorila medailu Jána Pavla II., ktorú si ako jedinú vybral do svojho osobného archívu.

Mincovňa Kremnica prichádza s investičnými mincami „royalty“. Počas tohto a nasledujúceho roka vydá emisiu tzv. royalty zlatých investičných a strieborných mincí s motívom Rituálne masky regiónov sveta. V tejto emisii bude vydaných 5 rôznych motívov, kde na reverznej strane mince je zobrazený motív masky príslušného regiónu a na averznej strane je nominál mince a štátny znak republiky Kongo s ročníkom razby.

„Zaujímavosťou bude expozícia vzácnych historických zbraní. Chýbať nebudú nádherné pušky s kolieskovým zámkom vyrobené v 16.-18. storočí v Nemecku, Rakúsko-Uhorsku a vo Francúzsku, ale aj kordy a rapiere vyrobené v 16. – 17. storočí,“ doplnila hovorkyňa.

Devín v zrkadle poštovej histórie

Na Bratislavských zberateľských dňoch nebude chýbať ani Slovenská pošta spolu s Poštovým múzeom a Poštovou filatelistickou službou (POFIS). V ich expozícii bude možné zakúpiť slovenské poštové známky a filatelistické predmety.

Záujemcovia si budú môcť nechať vyrobiť poštovú známku s personalizovaným kupónom. Deti poteší Detská pošta s hrami a zábavnými atrakciami a milovníci histórie si prídu na svoje v expozícii Poštového múzea.

So svojou pozoruhodnou zbierkou „Devín v zrkadle poštovej histórie“ sa na zberateľskom veľtrhu predstaví aj zberateľ Miroslav Bachratý. Ide o tematický exponát venovaný poštovej histórii Devína, ktorý je spracovaný do podoby encyklopédie ilustrovanej poštovými známkami a ďalším materiálom.

Bratislavské zberateľské dni v Inchebe sú otvorené v piatok 5.6. od 10 h do 18 h a v sobotu 6.6. od 10 h do 16 h. Vstupné na jeden deň je vo výške 3 eurá, dvojdňová vstupenka je k dispozícii za 4 eurá. Návštevníci do 15 rokov majú vstup zdarma.

Foto zdroj: Incheba.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM