Rôzne

Bratislavské uličky obsadia tradície a šikovní remeselníci

Majstri svojho remesla predstavia v našom meste tajomstvá svojej zručnosti.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské uličky obsadia tradície a šikovní remeselníci
Zdroj: Dnes24.sk

Do uličiek bratislavského Starého Mesta v prvý septembrový víkend 3. a 4. septembra už po 26. raz zavíta najväčší mestský festival Dni majstrov ÚĽUV, organizovaný Ústredím ľudovej umeleckej výroby.

Tradičné remeslá a domácke výroby, ktoré sú hlavným festivalovým lákadlom, budú verejnosti predstavené cez priame ukážky výrobných postupov viac ako 100 ľudových umeleckých výrobcov.

Škola remesiel

Neoddeliteľnou súčasťou festivalu je už roky aj Škola remesiel, ktorej dôležitá úloha pri uchovávaní tradičných techník a výrobných postupov a zaslúžilá práca pri výchove nových remeselníkov bola v roku 2015 odmenená zápisom do Zoznamu najlepších spôsobov ochrany nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska.

V minulosti skromne organizované stretnutie remeselníkov s ukážkami ich umu a pracovitých rúk „len“ v exteriéroch Primaciálneho námestia zažilo počas svojho spoločenského života niekoľko výrazných organizačných a obsahových premien. To ho v súčasnosti radí medzi verejnosťou vysoko hodnotené a bohato navštevované festivaly.

Počas dvoch dní sa takmer na celej ploche pešej zóny Starého Mesta bude konať podujatie v duchu úcty k remeslu a jeho zachovávania pre ďalšie generácie.

„Znovuoživenie remesiel a pôvodných výrobných techník, podpora uvedomovania si spoločenského významu a hodnôt remesla verejnosťou, ako aj spolupráca so súčasnými nositeľmi týchto hodnôt je hlavným poslaním podujatia,“ informoval Michal Dudáš z Úseku marketingu a PR Ústredia ľudovej umeleckej výroby.

Čítajte aj: Slovák vymyslel nielen padák, ale aj nákupný košík

Najväčšia prehliadka remesiel a ľudového umenia
14
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM