Rôzne Správy

Bratislavské školy jednu po druhej ZATVÁRAJÚ: Dôvodom je chrípka, objavil sa však aj SVRAB!

V hlavnom meste je čoraz viac chorých, šarapatí chrípka, ale aj veľmi nepríjemné nákazlivé ochorenie.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské školy jednu po druhej ZATVÁRAJÚ: Dôvodom je chrípka, objavil sa však aj SVRAB!
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

V Bratislave s príchodom zimy čoraz viac šarapatí nepríjemná chrípka. Treba si však dávať pozor aj na ďalšie choroby.

Zatvárajú základné školy

V Novom Meste zatvárajú pre vysokú chorobnosť ďalšie tri základné školy (ZŠ). Vyučovanie prerušujú najnovšie od štvrtka (8. 12.) na ZŠ Cádrova, ZŠ Za kasárňou a ZŠ Jeséniova. K takémuto kroku pristupuje mestská časť na základe odporúčania Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava.

Základná škola Cádrova, kde zaznamenali 41-percentnú chorobnosť, má prerušené vyučovanie od 8. do 12. decembra. Návrat žiakov do škôl by mal byť 13. decembra.

Základná škola Za kasárňou prerušuje vyučovanie od 8. do 9. decembra. Žiaci prejdú na dištančnú formu výučby. Ich návrat do školy by mal byť 12. decembra. Rovnaké opatrenie platí aj pre Základnú školu Jeséniova.

Na všetkých troch školách bude prerušená aj prevádzka školskej jedálne, školského klubu detí a krúžkov,“ upozorňuje samospráva.

Choré deti liečte doma

Vyučovanie je pre zvýšený výskyt chrípkových ochorení prerušené od začiatku týždňa na Základnej škole Riazanská. Tam by sa mali žiaci vrátiť do školských lavíc 8. decembra. Starosta Nového Mesta Matúš Čupka apeloval na rodičov, aby choré deti do školy či škôlky neposielali.

Nákazlivý svrab

V Základnej škole SNP na Ostredkovej v Ružinove evidujú hygienici jeden potvrdený prípad svrabu. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave Katarína Nosálová. Hygienici prijali opatrenia na zabránenie šíreniu tohto vysoko nákazlivého ochorenia kože, odmietajú však, že by s tým súviselo aktuálne zatvorenie školy.

Prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu od pondelka (5. 12.) do piatka (9. 12.) je najmä z dôvodu zvýšenej chorobnosti na akútne respiračné ochorenia a chrípku u žiakov školy,“ spresnila Nosálová. Zvýšenú chorobnosť hygienikom hlásilo vedenie školy.

V prípade svrabu RÚVZ upozorňuje, že sa ochorenie prenáša z človeka na človeka pri tesnom a opakovanom kontakte s chorým. Pri manipulácii alebo používaní tých istých osobných odevov alebo uterákov ako chorý, prípadne posteľnou bielizňou. „Ochorenie sa šíri najmä v kolektívoch. Spôsobuje ho mikroskopický, okrúhly roztoč, ktorý sa volá zákožka svrabová,“ uviedla Nosálová.

Svrab sa prejaví až po uplynutí bezpríznakového času, ktorý trvá jeden až tri týždne. Prvým príznakom je pocit svrbenia, zo začiatku mierny, ktorý sa postupne zhoršuje najmä v noci v teple.

Typickým miestom postihnutia je koža medzi prstami rúk, podpazušie, zápästie, lakťová jamka, ryha pod prsníkmi, slabiny, okolie pupka, podkolenná jamka. U detí sa môže vyskytnúť aj vo vlasovej časti hlavy.

Pre potvrdenie alebo vylúčenie nákazy odporúčajú hygienici vyhľadať všeobecného lekára, prípadne kožného lekára. Liečiť treba súčasne všetky osoby, ktoré boli v tesnom kontakte s nakazeným, aj keď nemajú doposiaľ klinické príznaky. Proti nákaze svrabom sa môžu ľudia podľa hygienikov chrániť dôsledným dodržiavaním osobnej hygieny, vyhýbaním sa tesnému kontaktu s neznámymi osobami či prespávaniu v cudzej posteľnej bielizni.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM