Kultúra

Bratislavské mestské dni ponúknu bezplatné vstupy do múzeí i do ZOO, plavby loďou aj prechádzky s primátorom

Bratislavské mestské dni opäť prinesú atraktívny víkend strávený v meste, v jeho kultúrnych organizáciách, na námestiach, ale aj v prírode.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské mestské dni ponúknu bezplatné vstupy do múzeí i do ZOO, plavby loďou aj prechádzky s primátorom
12
Galéria
Zdroj: Ivo Nesrovnal Facebook

Bratislavské mestské dni (24. – 28. apríla 2019) opäť ponúkajú desiatky podujatí v mnohých mestských organizáciách. Otvoria sa aj brány do Primaciálneho paláca a tešiť sa môžete na bezplatné vstupy do viacerých mestských múzeí, galérií alebo ZOO, na bezplatné vyhliadkové plavby na Dunaji či obľúbené lesnícke dni na Železnej studienke a Kamzíku.

Šport, kultúra a história

Už 16. ročník obľúbeného podujatia s bohatým programom pre všetkých prinesie okrem iného otvorené športoviská. Môžete navštíviť zimný štadión v Dúbravke, plaváreň a posilňovňu na Pasienkoch či bedmintonové kurty. Tí, ktorí si vyzdvihli vstupenky, sa budú môcť zadarmo plaviť loďou po Dunaji.

V Primaciálnom paláci môžete obdivovať vizuálnu show venovanú základným mestským privilégiám. Animácia upozorní aj na krátkodobé vystavenie Privilégia Ondreja III. z roku 1291 v Súdnej sieni Múzea dejín mesta v Starej radnici. Otvorí sa tiež Kaplnka sv. Jakuba na Námestí SNP a vy si počas komentovanej prehliadky môžete obzrieť kostnicu.

Súčasťou podujatia bude aj populárny pouličný Dobrý trh na Jakubovom námestí s kvalitnými potravinami, originálnym dizajnom, knihami, oblečením a bohatým programom.

Prechádzky s primátorom

V sobotu všetkých zvedavcov čaká Deň otvorených dverí primátora. Návštevníci si môžu pozrieť pracovňu a kancelárie, porozprávať sa s primátorom Matúšom Vallom a jeho námestníkmi a oboznámiť sa s ich prácou. V nedeľu dokonca môžete absolvovať dve pútavé prechádzky centrom hlavného mesta priamo s primátorom Matúšom Vallom. Miestom stretnutia je Hurbanovo námestie.

V sobotu bude Hlavné námestie patriť deťom. Predstaví sa bohatý program bratislavských Základných umeleckých škôl a centier voľného času, k dispozícii budú aj pútavé tvorivé dielne.

V ten istý deň zaujme aj Odpečatenie mestských brán a historický sprievod, ktorý o 10:00 hod. vyrazí do ulíc spod Michalskej brány.

Vždy pripravení!

Najmä chlapcov isto zaujme bunker B-S 4 „Lány“, ktorý je najlepšie zrekonštruovaným objektom československého opevnenia z roku 1938 v Bratislave, vrátane vonkajšieho mohutného systému protitankových a protipechotných prekážok. Prejdete sa po miestnostiach so špeciálnym vnútorným vybavením, streleckými miestnosťami, funkčnou strojovňou, priestormi ubikácií, skladmi a expozíciou palných zbraní. Nebudú chýbať ani sprievodcovia vo vojenských uniformách.

Otvorené brány mesta

Tradícia, že na deň svätého Juraja sa mesto otvára svojim obyvateľom i návštevníkom, sa viaže na dávnu históriu nášho mesta. Podľa mestských privilégií si už od 13. storočia mešťania práve 24. apríla mohli slobodne voliť richtára a svojich zástupcov.

Bola to na tie časy významná a ojedinelá výsada v celej Európe. Spájala sa s oslavami, ale aj s neformálnymi stretnutiami zástupcov radnice s obyvateľmi kráľovského mesta. Na základe tejto výsady vznikla v rámci hlavného mesta myšlienka uskutočňovať pravidelne okolo 24. apríla, kedy je Juraja, podujatie Bratislavské mestské dni.

Podrobný program Bratislavských mestských dní 2019 nájdete TU.

Bratislavské mestské dni 2018
12
Galéria
Zdroj: Ivo Nesrovnal Facebook

Ak chcete dostávať pravidelný prísun aktualít z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM