Alexandra Húsková Správy

Bratislavské letisko bude mať terminál pre VIP klientov

Letisko M. R. Štefánika chystá rekonštrukciu nepoužívaného terminálu B. Slúžiť by mal VIP klientom. Dokončiť ho plánujú ešte do začatia predsedníctva Slovenskej Republiky v Rade EÚ. Po jeho ukončení by mohol slúžiť aj na komerčné účely.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské letisko bude mať terminál pre VIP klientov
Zdroj: Kosi architekti

Terminál B sa nevyužíva od roku 2012, keď bol do prevádzky spustený nový. Modernejší terminál je potrebný nielen z dôvodu predsedníctva SR v Rade EÚ, letisko už dávnejšie zverejnilo zvýšený záujem aj o privátne lety.

„Radi by sme rozšírili ponuku biznis služieb pre cestujúcich. Vstup do VIP salónika v novom VIP termináli by si tak mohli zakúpiť okrem súkromných klientov aj cestujúci pravidelných a charterových letov,“ vyjadril sa pre etrend.sk generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Letiska M. R. Štefánika Ivan Trhlík.

„V súčasnosti bolo zverejnené oznámenie o vyhlásení verejnej obchodnej súťaže, ktorého predmetom je zabezpečenie dodávateľa stavebných prác rekonštrukcie VIP terminálu,“ uviedla hovorkyňa letiska, Veronika Ševčíková.

Projekt rekonštrukcie terminálu B je koncipovaný tak, aby boli rekonštrukčné práce ukončené do termínu predsedníctva

Koncept je prioritne určený pre potreby Ministerstva zahraničných vecí SR a vlády SR počas predsedníctva Slovenska v Rade EÚ a následne bude využívaný aj pre komerčné účely letiska.

„Víťaz súťaže vzíde v priebehu marca z elektronickej aukcie, rovnako ako predpokladaná cena rekonštrukcie. Podmienkou je ukončenie stavebných prác do 30. júna 2016,“ uviedla hovorkyňa. Letisko BTS už v termináli B začalo s búracími prácami.

Za február vybavilo letisko skoro o polovicu viac cestujúcich

Bratislavské letisko vybavilo vo februári tohto roku spolu na prílete a odlete 96 577 cestujúcich. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to znamená nárast o 47 percent.

„Aj výsledky za február potvrdzujú náš odhad, že v prvom štvrťroku 2016 vzrastie počet vybavených pasažierov na letisku o 30 až 35 percent v porovnaní s prvým kvartálom roka 2015,“ konštatoval generálny riaditeľ letiska Ivan Trhlík.

Vo februári podľa letiska výrazne stúpol aj počet pohybov lietadiel. Spolu sa uskutočnilo 1604 pohybov, čiže vzletov a pristátí lietadiel, čo je o 25 percent viac ako vo februári 2015.

Prečítajte si tiež: Bratislavské letisko bude potrebovať nielen novú pristávaciu dráhu, ale aj nástupné mostíky

Zdroj: Tasr/Dnes24

Vizualizácie terminálu bratislavského letiska
10
Galéria
Zdroj: Kosi architekti
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM