Alexandra Húsková Kultúra

Bratislavské divadlo Astorka Korzo´90 podporilo divadlá v Banskej bystrici

Bábkové divadlo na Rázcestí (BDnR) a Divadlo Štúdio tanca podporuje v ťažkých časoch aj bratislavské Divadlo ASTORKA Korzo '90. Banskobystrický župan Marián Kotleba totiž odmietol podpísať divadlám dotačné zmluvy a tie tak o získané granty prišli.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské divadlo Astorka Korzo´90 podporilo divadlá v Banskej bystrici
Zdroj: TASR

Obe banskobystrické divadlá prišli o grant pre svoje projekty, ktorý získali z ministerstiev zahraničných vecí a kultúry, pretože predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marián Kotleba im odmietol podpísať dotačné zmluvy.

BBSK je zriaďovateľom oboch divadiel.

„Popri množstve negatívnych javov u nás je nezmyselné a svojvoľné rozhodnutie predsedu BBSK osobitou výstrahou, kam až môže zájsť moc, ak jej to dovolíme. Župan nie je majiteľ župy, nemôže ignorovať slovenskú vládu a jej dotácie, ktoré pridelia odborníci a odborné komisie,“ uvádzajú v podpornom stanovisku členovia Divadla ASTORKA Korzo '90 – Vlado Černý, Marián Amsler, Andrea Domeová, Boris Farkaš, Zita Furková, Ady Hajdu, Róbert Jakab, Juraj Kemka, Zuzana Konečná, Zuzana Kronerová, Matej Landl, Marián Labuda ml., Lukáš Latinák, Marián Miezga, Miroslav Noga, Juraj Nvota, Rebeka Poláková, Veronika Poláková, Zuzana Porubjaková, Marta Sládečková, Peter Šimun, Anna Šišková, Szidi Tobias, Ľubica Zednikovičová, Dominika Zeleníková.

Podľa nich je potrebná solidarita všetkých umeleckých a kultúrnych inštitúcií. „V jednote je sila, kričali sme my starší na námestiach a dnes to cítia aj mladší kolegovia. Peniaze nie sú všetko, divadlo vzniká v prvom rade z našich nápadov, myšlienok, emócií, tvorivosti a patrí k nemu aj spolupatričnosť, empatia, súcit s blízkymi či novozákonná viera, nádej, láska. A toto všetko nezničíte. A ani všetkých nezastrašíte. Ani tu nebudete večne,“ konštatujú umelci na adresu predsedu BBSK.

Na koho to slovo padne

Ako informovalo tiež Divadlo ASTORKA Korzo '90, Juraj Kemka, Lukáš Latinák, Marián Miezga, Róbert Jakab a Vladimír Kobielsky, zahrajú v prospech a na podporu BDnR priamo v tomto divadle svoju úspešnú inscenáciu Na koho to slovo padne.

Výťažok z predstavenia odovzdajú BDnR ako príspevok na podporu projektu v oblasti ľudských práv STOP EXTRÉMIZMU! Práve na ten bábkové divadlo dostalo takmer 7000 eur, no nepodpísaním dotačnej zmluvy o ňu prišlo. BDnR sa i napriek tomu rozhodlo projekt realizovať a vyhlásilo verejnú zbierku.

„Autor hry, maďarský dramatik Gábor Görgey, prenasledovaný minulým režimom, napísal hru Na koho to slovo padne ako metaforu o moci, jej deštrukcii a zlu, ktoré prináša. Naštudovanie vzniklo až po Nežnej revolúcii a je nám veľmi ťažko, že hra je zrazu aktuálna a priamo vyjadruje to, čo sa deje v banskobystrickej župe,“ dodáva Divadlo ASTORKA Korzo '90.

Foto:Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM