Nina Táborská Rôzne

Hlavná stanica dostala nové lavičky: Spať sa na nich nedá, posedieť si áno

Nové lavičky nevyzerajú ako ich predchodkyne. Ich dizajn je vraj ale čisto praktický. Na jednej strane si na nich budú môcť ľudia oddýchnuť, no vyspať sa tam nedá.

Ilustračný obrázok k článku Hlavná stanica dostala nové lavičky: Spať sa na nich nedá, posedieť si áno
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Hlavná stanica a jej okolie sú hanbou našej metropoly už roky. Namiesto reprezentatívnej vstupnej brány turistov čaká spustnutá lokalita bohatá na rôznych asociálov. Partia bezdomovcov ešte donedávna okupovala aj nevyužívané otočisko električiek. Lavičky na Predstaničnom námestí slúžili pre mnohých ako nocľaháreň a to na úkor napríklad starších ľudí, ktorí by si pred cestou chceli oddýchnuť.

Hlavné mesto dnes inštalovalo dve nové lavičky, ktoré vraj tento problém riešia.

„Lavičky sú totiž také, aby na nich ľudia neležali, ale aby slúžili cestujúcim, ktorí čakajú na mestskú hromadnú dopravu. V Európe je takýto typ lavičiek veľký hit, na Slovensku je to úplne prvá lavička tohto druhu,“ vysvetlil poradca primátora Michal Feik.

Otestujú a rozšíria

Zatiaľ sú lavičky v “testovacej prevádzke”. Magistrát však avizuje, že k nim pribudnú aj ďalšie. Navyše v prípade, že sa osvedčia, mesto ich dosadí aj do iných lokalít. Spolu s nimi by mali dodané aj nové smetné koše.

Nejde o jedinú aktivitu, ktorá by mala skrášliť okolie hlavnej stanice. Okrem lavičiek pribudli na stanici aj kvety a rastliny. Celkovo bolo vysadených až 500 okrasných suchomilných trvaliek.

Dokedy ešte?

Na úpravách v okoli stanice sa pracuje od júna tohto roku. Začiatkom leta na stanici pribudli aj kontroverzné grafiti na betónových plochách, ktoré sa stretli s nevôľou obyvateľov. Napokon hlavná architektka mesta Ingrid Konrad skonštatovala, že najlepšie bude maľby zatrieť sivou farbou.

K dočasným úpravám na stanici mesto pristúpilo kvôli pretrvávajúcim problémom s investorom, ktorý stále nezačal s prestavbou Predstaničného námestia. V lete sa začalo aj s rekonštrukciou električkovej trate na Hlavnú stanicu, Dopravný podnik Bratislava ju plánuje ukončiť v polovici novembra.

Hlavná stanica mení vzhľad
5
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM